SINT-PIETERS-LEEUW - Groen vraagt extra steun kansarme jongeren

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Groen vraagt extra steun kansarme jongeren

2natacha
Natacha Martel van Groen! vraagt van het gemeentebestuur SP Leeuw meer inzet voor kansarme jongeren.
 

Groen Sint-Pieters-Leeuw diende tijdens de gemeenteraad van december een voorstel in voor het opstarten van een proefproject rond huiswerkbegeleiding voor kansarme tieners. Helaas kreeg het voorstel niet genoeg steun van andere partijen. “Daarmee laat het college een kwetsbare groep in de steek”, aldus Natacha Martel, gemeenteraadslid voor Groen.

Jongeren uit kwetsbare gezinnen hebben het bijzonder moeilijk. Zo zien we dat onze jongeren tussen het lager onderwijs en het einde van de tweede graad middelbaar bijzonder veel schoolse achterstand oplopen. Tegen het einde van het middelbaar zal bijna 1 op 2 jongeren uit Sint-Pieters-Leeuw minstens 1 jaar schoolse achterstand hebben opgelopen. Uiteindelijk zal bijna 1 jongere op 8 geen kwalificatie behalen.

Martel: “Het verband tussen scholing en armoede is ontegensprekelijk. In Sint-Pieters-Leeuw zijn 25 procent van de vragen voor verhoogde tegemoetkomingen dan ook aanvragen van jongeren onder de 25 jaar. Ook de werkloosheidscijfers van jongeren zijn in verhouding met onze omringende Vlaamse gemeenten en steden hoog.”

In een aantal steden en gemeenten werden er bijkomende huiswerkklassen of extra tijd in buurthuizen voorzien om samen te werken. We spreken hier dan over het opvolgen van schoolwerk, extra hulp bij organiseren, huistaken en lessen samen doornemen of een extra woordje uitleg geven. Soms gaat het ook gewoon om wat extra motivatie of een broodnodig duwtje in de rug als het moeilijk wordt.

“Ik ben er van overtuigd dat juist in Sint-Pieters-Leeuw deze ondersteuning voor scholieren het verschil maakt, daarom deden we in de gemeenteraad het voorstel om een proefproject te starten”, reageert Martel. “We weten dat er bij bestaande initiatieven al goed wordt samengewerkt met lerarenopleidingen uit hogescholen. Dat moet ook bij ons kunnen.”

Er werd de laatste jaren in de lerarenopleiding net meer geïnvesteerd in kennis en ervaring rond kans armoede en diversiteit om toekomstige leerkrachten beter voor te bereiden met onze maatschappelijke realiteit. Tijdens de opleiding zijn ook alternatieve stages voorzien waarbij de studenten in praktijk aan de slag gaan met kansengroepen.

Groen Sint-Pieters-Leeuw zal in de komende jaren ook blijven ijveren voor extra projecten en maatwerk in de strijd tegen armoede en kansarmoede. De strijd tegen armoede en kansarmoede is lokaal een zeer complexe en moeilijk uitdaging, daarom blijven we het de komende tijd aan de orde stellen in de gemeenteraad.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2019
Roger Swalens
ingezonden Groen SPL©
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief