SINT-PIETERS-LEEUW - Klein oerwoud in Ruisbroek wordt: ‘Den Toffe Hof’

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Klein oerwoud in Ruisbroek wordt: ‘Den Toffe Hof’

Editiepajot_spl_toffen_hof_1_gr_foto_merckx
Kinderen mochten samen met burgemeester Vanlinthout het lint doorknippen. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_spl_toffen_hof_1_kl_foto_merckx
KAAT Vellemans bedacht de naam. Foto Felix Merckx)
Editiepajot_spl_toffen_hof_2_kl_foto_merckx
De kinderen mochten de bloempjes planten. (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_spl_toffen_hof_2_gr_foto_merckx
Ouders, directie, leerkrachten en leerlingen zijn fier op hun realisatie. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_spl_toffen_hof_3_kl_ingezonden
Zo was het vroeger. (Foto ingezonden)
Editiepajot_spl_toffen_hof_4_kl_foto_merckx
Zo was het vroeger. (Foto ingezonden)
Editiepajot_spl_toffen_hof_3_gr_foto_merckx
Paddestoelen sieren de tuin. (Foto Felix Merckx)
 

Ouders, directie, leerkrachten, leerlingen en vrienden hebben van een klein oerwoud achter de Jan Ruusbroec school in de Leeuwse deelgemeente Ruisbroek een mooie speeltuin gemaakt. Hij kreeg als naam ‘Den Toffe Hof’
Burgemeester Lieve Vanlinthout knipte samen met enkele leerlingen het lint door.

Het idee om de tuin op te knappen startte in de maand september 2007. De tuin werd meer dan 10 jaar niet meer benut en was een klein oerwoud geworden.
Door middel van een enquête werd aan alle leerkrachten, leerlingen en aan de ouders gevraagd wat hun wensen en noden waren bij het realiseren van de tuin.
In de mate van het mogelijke werd er een plan opgemaakt, dat voldeed aan de wensen en noden van de leerkrachten en leerlingen.

Via briefjes in de agenda's van de kinderen, werden de data meegegeven wanneer de ouderraad aanwezig zou zijn in de tuin, met een uitnodiging om vrijblijvend mee te helpen.

Ouders, leerkrachten en directie, vrienden van de jan Ruusbroec school en ook leerlingen staken een handje toe.Tijdens zowat alle seizoenen werd er op zaterdag en zondag, op zonnige en regenachtige dagen, gewerkt om dit tot een mooi geheel te brengen.

Via wafelenverkoop, kerstmarkt en lentemarkt en andere activiteiten en met hulp van het schoolbestuur kon de ouderraad dit financieren.

Wensen en noden van de leerlingen, ouders en leerkrachten waren ondermeer: een groene zone, een leerrijke zone (beestjes, planten, ..) droog tuinafval composteren, planten herplanten, toegankelijk en aantrekkelijk maken voor de kleuters en voor de leerlingen

AMFITHEATER
Eveline Verkest, secretaris van de Ouderraad Jan Ruusbroec: “Daarom werd er voor de kleuters zoveel mogelijk gras gebruikt en een aantal kindvriendelijke speeltjes, zoals boomstammen, paddestoelen en een klimpiramide geplaatst. Voor de leerlingen (+ kleuters) werden perken vrijgehouden om zelf planten te kunnen zaaien of om een andere opdracht, in verband met natuur, te kunnen uitvoeren. Een amfitheater werd gemaakt met daartegenover een groot bord, zodat op zonnige dagen, de leerlingen van het lager onderwijs eens een lesje buiten in de tuin mogen volgen. Er werd een omheining gemaakt met kippengaas om de gasciterne, op een natuurlijke wijze, weg te camoufleren. Bedoeling is dat het kippengaas opgevuld wordt met droog tuinafval”.

NAAM
Het kind moest ook een naam hebben. Iedereen kon een naam bedenken. Uiteindelijk kwam Kaat Vellemans, leerling van het tweede leerjaar met de oplossing naar voor. Zij stelde ‘De Toffe Hof’ voor.
Deze naam werd dan met algemeenheid van stemmen aangenomen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2009
Felix Merckx
Felix Merckx & ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief