SINT-PIETERS-LEEUW - Gemeentehuis Vlezenbeek krijgt renovatie

SINT-PIETERS-LEEUW - Gemeentehuis Vlezenbeek krijgt renovatie

Vlezenbeek
Foto Felix Merckx©
 

Het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek wordt gerenoveerd. De werken starten deze week en zullen in totaal ongeveer 6 maanden duren.Het gebouw wordt volledig opgewaardeerd. De gevel, het dak worden opgeknapt net zoals de klok en de windhaan die eveneens in ere worden hersteld.

In een volgende fase zal ook de binnenkant gerenoveerd worden. Het gemeentebestuur investeert 450.000 euro in de renovatie van het gebouw.

  Het voormalig gemeentehuis werd in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw opgetrokken in "landelijke stijl" naar een ontwerp van architect Antoine Courtens.

 Zijn naam staat nog steeds in de gevelsteen rechts in het inkomportaal.

 Gunther Coppens, schepen van gebouwen: ‘Het oude gemeentehuis is één van die gebouwen waar men in Vlezenbeek trots mag op zijn want het is zo typisch voor het straatbeeld. Ik ben dan ook blij dat we nu met respect voor erfgoed dit gebouw opnieuw in ere zullen herstellen.’

  Het complex werd ingehuldigd op 21 september 1952. Na de fusie van de gemeenten verloor het gebouw zijn functie als zetel van het bestuur. Nadien huisde de KLJ en de bibliotheek in het gebouw.

 Het gemeentebestuur koos ervoor om het gebouw te renoveren alvorens definitief de knoop door te hakken naar de invulling ervan.

 Jan Desmeth, schepen van Erfgoed: “Sinds maart 2019 heeft de Vlaamse Regering het gebouw beschermd als monument. Dat is inderdaad een trapje hoger dan “waardevol erfgoed”. In het inkomportaal met kruisgewelf hangt nog steeds het bekronend wapenschild Sc(h)ockaert, heren van Gaasbeek, dat in 1948 officieel erkend werd als gemeentewapen. Ook het gedenkteken van blauwe hardsteen voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen is een belangrijk onderdeel aan het gebouw.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 31 aug 2020

archief