Gemeentebestuur SINT-PIETERS-LEEUW eert oud-strijders met nieuw beeld

C21

Gemeentebestuur SINT-PIETERS-LEEUW eert oud-strijders met nieuw beeld

Lucdeconinck_gunthercoppens
 
Patrickcromb__
 
Standbeeld
 

Op de begraafplaats van Vlezenbeek worden de oud-strijders al jaren geëerd met een passend beeld. Omdat het beeld de tand des tijds niet al te best heeft doorstaan, besloot het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw het beeld te vervangen door een replica. Leeuws kunstenaar Patrick Crombé stak de handen uit de mouwen en zorgde voor het nieuwe beeld.

 

Over het oude beeld is jammer genoeg weinig geweten. Wie het beeld maakte of welke de visie van de kunstenaar was, blijft voorlopig een raadsel. Het beeld, dat werd opgetrokken uit beton, zou er bij de aanleg van het kerkhof rond 1955 gezet zijn. Dit op vraag van de oud-strijdersvereniging van Vlezenbeek. Volgens Patrick was de kunstenaar alvast geen amateur. Naar de visie die achter het beeld zat blijft het gissen, hoewel Patrick een vlam meent te herkennen in de zuil. Naar alle waarschijnlijkheid deed de vrieskoude het beeld barsten. Ook de top brak af.

 

Gunther Coppens, schepen voor begraafplaatsen: “Weer en wind hebben duidelijk invloed gehad op het betonnen beeld ter nagedachtenis van onze oud-strijders. Oorspronkelijk wilden we het beeld laten herstellen, maar de schade was te groot. We zijn dan ook opgetogen dat Patrick een replica kon maken van dit mooie beeld. Voor het nieuwe beeld gebruikte Patrick carraramarmer; een Italiaans, wit marmer dat een pak duurzamer is dan beton en de natuurelementen beter zal kunnen trotseren.”

 

Patrick is geen onbekende in Leeuw. Hij gaf jaren les aan de Leeuwse Kunstacademie en Leeuwenaren lopen geregeld langs één van zijn grotere werken; de Colomabrug. Voor de replica had de kunstenaar, die bijna uitsluitend werkt met natuursteen en marmer, ongeveer 2 maanden nodig.

 

“Met de vernieuwing van dit beeld willen we onze oud-strijders op zichtbare wijze blijven eren en gedenken. Het gemeentebestuur toont hiermee het belang dat zij eraan hecht om deze herdenking ook voor de komende generaties te bestendigen,” aldus burgemeester Luc Deconinck.

 

Wie het nieuwe beeld wil bewonderen kan dat aan de oud-strijdersgraven op de begraafplaats van Vlezenbeek.

 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief