Herstellingswerken wachthuisjes RUISBROEK en VLEZENBEEK

C21

Herstellingswerken wachthuisjes RUISBROEK en VLEZENBEEK

Wachthuisje-ruisbroek
 

Op dit moment worden herstellingen uitgevoerd aan de wachthuisjes van het kerkhof van Ruisbroek en Vlezenbeek.

De wachthuisjes op de begraafplaats van Ruisbroek flankeren het poortgebouw dat toegang geeft tot de begraafplaats. Het zijn dienstgebouwen, waarvan een oorspronkelijk als dodenhuisje diende. Het geheel is getekend door architect Henri Jacobs en werd op 8 oktober 1893 feestelijk ingehuldigd bij de ingebruikname van de nieuwe begraafplaats. Deze mooie inkom is intussen helaas sterk vervallen, maar het gemeentebestuur maakt nu werk van de renovatie om deze mooie inkom weer te laten stralen. Er werden al nieuwe dekstenen geplaatst in blauwe hardsteen (zie foto). Daarna zal het dak volledig vernieuwd worden. Later worden dan de gevels en interieur aangepakt. 

 

Deze werken kaderen in de opwaardering en herinrichting van de begraafplaatsen in Sint-Pieters-Leeuw. “Ik ben oprecht blij met de start van de werken. Zo behouden we door de herstelling niet alleen de erfgoedwaarde, het is ook een vorm van respect naar de nabestaanden.”, aldus Veerle Seré, schepen van Begraafplaatsen. 

 

Ook het wachthuisje in Vlezenbeek zal binnenkort onder handen worden genomen. In Vlezenbeek werd vorig jaar het torentje op het wachthuisje verwijderd omwille van stabiliteitsproblemen. Binnenkort hebben Vlezenbeek en Ruisbroek opnieuw volwaardige wachthuisjes. 

 

Olivier Huygens, schepen van Gebouwen: “De wachthuisjes waren dringend aan herstelling toe. Het is de bedoeling om de wachthuisjes in eer te herstellen. Begraafplaatsen en kerkhoven vertellen ons ontelbare verhalen over de geschiedenis van onze gemeente en onze samenleving. Het zijn stilte-plaatsen met materiële sporen, erfgoed. Net om die reden moeten we zorg dragen voor deze plaatsen!”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief