Lampur schiet uit de startblokken in Domein Groeneberg op grens LENNIK en LEEUW

C21

Lampur schiet uit de startblokken in Domein Groeneberg op grens LENNIK en LEEUW

Groenenberg_
COPYRIGHT © 2021 l BAANBREKEND PRODUCTIES
 

De ontstaansgeschiedenis van Kasteel en Park Groenenberg herleeft deze herfstvakantie in een unieke belevingswandeling. Licht, techniek, speciale effecten, muziek, theater en dans worden gecombineerd in een totaalspektakel, in harmonie en met respect voor de natuur in het park. Het verhaal laat zich inspireren op de fictieve Dane Lampúr die enkele historische figuren uit het Pajottenland ontmoet. Wat deze ontmoetingen betekenen voor het park en het kasteel kan je ontdekken vanaf 23 oktober tot en met 7 november 2021, waarmee Lampúr de herfstvakantie extra kleur geeft. 

Lampúr ontstaat uit een unieke samenwerking tussen de Gemeenten Lennik en Sint-Pieters- Leeuw, Baanbrekend Producties en het Agentschap Natuur en Bos, de beheerder van de locatie ‘Kasteel en Park Groenenberg’. Dit belevingsproject moet de geschiedenis en identiteit van de streek in de verf zetten en zorgen voor een regionale cohesie tussen bewoners, verenigingen en ondernemers. Het versterkt de trots van de bewoners over en de nationale uitstraling van het rijke patrimonium. Tenslotte zal OnOffStage vzw instaan voor de selectie, samenstelling, regie en begeleiding van de cast en crew. 

Wie graag wil meewerken aan Lampúr kan dit op verschillende manieren doen. Voor de horeca uit de regio is er een hybride infovergadering op maandag 21 juni om 19u30 vanuit de raadzaal in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw. Op zaterdag 26 juni en dinsdag 29 juni zullen er audities plaatsvinden voor de verschillende rollen. Er wordt specifiek gezocht naar acteurs en actrices van diverse leeftijden, dans- en zangtalent.
Ook als vereniging of individuele vrijwilliger kan er meegewerkt worden achter de schermen van het project als steward, castbegeleiding, catering, etc. 

Quotes: 

Marleen De Kegel, schepen van Toerisme Sint-Pieters-Leeuw: “Net in deze tijden een coronaproof evenement kunnen helpen organiseren is een belangrijke reden voor onze gemeente om hierin te participeren. Het samenspel van licht, muziek en dans waaraan ook lokale verenigingen en inwoners meedoen is welgekomen na meer dan een jaar culturele stilstand. Bovendien zal er voor de inwoners van de deelnemende gemeentes een fikse korting zijn op de ingangsprijs.” 

Marleen De Kegel 

Schepen van toerisme en internationale samenwerking, tewerkstelling en volksgezondheid, markten en feestelijkheden, ontwikkelingssamenwerking en lokaal mondiaal beleid, kunstacademie. Voorzitter Toerisme Pajottenland - Zennevallei 

Irina De Knop, burgemeester Lennik: “Lennik helpt graag mee aan de realisatie van Lampúr. Het belevingsspektakel vormt in deze duistere tijden immers een lichtbaken om naar uit te kijken voor inwoners, verenigingen én lokale ondernemers. Zo vormen de arrangementen een belangrijke meerwaarde specifiek voor de toeristische actoren en bij uitbreiding voor de lokale economie en de toeristische uitstraling in de ruime regio.” 

Irina De Knop 

Burgemeester bevoegd voor ondernemen, middenstand en toerisme, sociaal beleid, bevolking en personeel, veiligheid (politie/brandweer), dienstverlening, communicatie, financiën & burgerparticipatie. 

Bart Fagard & Andy Van Cauwenbergh, initiatiefnemers Lampúr: Andy: “Het idee ontstond reeds enkele jaren geleden. Wij zijn verheugd dat we dankzij de samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en de gemeenten Lennik en Sint- Pieters-Leeuw onze plannen kunnen uitrollen.” 

Bart: “Het Domein Groenenberg is de ideale locatie voor ons vernieuwende concept. Deze historisch waardevolle plek midden in het glooiende Pajottenland, ademt geschiedenis. De fauna en flora van het park, in combinatie met het kasteel biedt een prachtig canvas voor ons lokaal geïnspireerde verhaal.” 

Aanmeldingen voor de audities kan u doen via casting@lampur.be. Alle andere vragen kan u stellen via hello@lampur.be.

Extra randinformatie: 
Over Baanbrekend Producties 
Baanbrekend Producties is een samenwerking tussen enerzijds Axuma van Andy Van Cauwenbergh, en BDF Projects van Bart Fagard. Samen zijn ze meer dan 35 jaar actief in diverse takken van de eventsector en (tv-)producties en werkten ze mee aan spraakmakende nationale en internationale projecten. Ze stappen graag van de gebaande paden, waar vaak de meest innovatieve ideeën tot stand komen. 

Sarah en Dorien Van Hassel zijn de twee bezielers van de OnOffStage vzw, waarmee ze voorzien in een muzikaal aanbod voor alle leeftijden. Zij organiseren privélessen, musical- en koorprojecten voor kleuters, kids, jongeren en volwassenen. En tot slot een showgroep die de muzikale omlijsting verzorgt voor events. OnOffStage is een regelrecht streekproduct met haar thuisbasis in Vlezenbeek. 

Over Kasteel & Park Groenenberg 
Omstreeks 1900 bouwde notaris Charles Claes het landhuis Groenenberg naar een ontwerp van de Brusselse architect Y. Evrard. Het was het ‘grootste kasteel van Vlezenbeek’, een knipoog naar de overbuur in Gaasbeek, het ‘grootste kasteel van het Pajottenland’... 

Landschapsarchitect Edmond Galoppin ontwierp het park rechts van de hoofdingang. Hij was ook de ontwerper van het Bulskampveld in Beernem en het Josaphatpark in Schaarbeek. Het park links werd enkele jaren later aangelegd, volgens Galoppins principes. Van het kasteel vertrokken zes zichtassen langs de belangrijkste onderdelen van het park. Vijf ‘vista’s’ bestaan vandaag nog of zijn terug vrijgesteld volgens het originele concept. Enkele zichtassen lopen door in het landschap, anderen eindigen bij de grenzen van het park. 

In de Tweede Wereldoorlog bezetten hoge Duitse officieren het kasteel. Het achterste terras verbergt nog steeds de betonbunker waarin ze schuilden tijdens geallieerde luchtaanvallen. Na de bevrijding richtten Britse en Amerikaanse soldaten veel schade aan. De afhandeling van het oorlogsschadedossier duurde zo lang, dat de eigenaars het onbewoonbaar geworden kasteel nooit meer betrokken. Het gebouw verviel tot een ruïne. Sommige delen van het park verwilderden, andere werden gebruikt voor landbouw. 

In 1981 verkocht erfgename Cécile Houtart het landgoed met bijbehorende hoeve en park aan het Agentschap voor Natuur en Bos. ANB herstelde het grootste deel van het park op basis van Galoppins plannen. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 21 jan 2022
Marc Sluys | 16 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022

archief