Aarden dammen moeten modder en wateroverlast tegenhouden in VLEZENBEEK

C21

Aarden dammen moeten modder en wateroverlast tegenhouden in VLEZENBEEK

Img_6026
 
Img_6029
 
Img_6025
 

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Postweg in Vlezenbeek. Een  bufferende aarden dam met erosiepoel en een geleidende aarden dam bieden bescherming tegen water- en modderoverlast.

Via het domein van kinderdagverblijf ‘Hotel Samson’ spoelde bij hevige regenval meermaals modder tot op de Postweg.

“Water dat afkomstig is van het hoger gelegen afstroomgebied veroorzaakt deze problemen”, zegt Bart Keymolen, schepen van Sint-Pieters-Leeuw. De modder stroomde al verschillende keren binnen in de gebouwen van het kinderdagverblijf en kwam uiteindelijk op straat en in de riolering terecht.

De provincie en de gemeente voerden erosiebestrijdingswerken uit aan de Postweg in Vlezenbeek

“Daarom legden we op de akker achter het kinderdagverblijf een bufferende aarden dam van 140 meter aan met daarachter een erosiepoel die 1000 kubieke meter water en modder kan bufferen. Zo willen we toekomstige modder- en wateroverlast in het kinderdagverblijf en de tuinen van de naburige woningen voorkomen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

Een aarden dam moet het kinderdagverblijf en de huizen beschermen tegen water- en modderoverlast

Een nieuwe constructie voert het water uit de erosiepoel vertraagd af naar een naburige afvoergracht. Daarnaast zorgt een bijkomende lage geleidende aarden dam ervoor dat ook de afstroming van de oostelijke akker naar de erosiepoel stroomt. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw zal de erosiebestrijdingswerken regelmatig onderhouden. Men gaat er gras zaaien zodat de constructie past in de omgeving.

Het water wordt verzameld in een erosiepoel om dan vertraagd afgevoerd te worden

Aannemer Heylen bvba uit Geel voerde de werken uit. De totale kostprijs van het project bedroeg 74.999,35 euro.
Vlaanderen subsidieert 75% en de provincie Vlaams-Brabant doet daar 15% bij.

“Onze erosiecoördinatoren begeleiden deze projecten en staan de gemeenten bij om water- en modderoverlast aan te pakken. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Landbouwers die plantaardige dam bouwen krijgen de kosten volledig terugbetaald

Vlaanderen biedt landbouwers nu ook 100% subsidie voor de aanleg van plantaardige dammen tegen erosie. In het kader van het project ‘Samen erosie productief indammen’ staan de provinciale erosiecoördinatoren klaar om de landbouwers hierbij van A tot Z te begeleiden. En zo aan alle voorwaarden te voldoen om de subsidies te ontvangen.

"Daarom een warme oproep aan landbouwers of perceeleigenaars om ons team te contacteren. Zo blijven we ons samen inzetten in de strijd tegen erosie"’, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 nov 2021

archief