Herinrichting Bergensesteenweg (N6) in SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Herinrichting Bergensesteenweg (N6) in SINT-PIETERS-LEEUW

Schermafbeelding_2022-06-14_om_17
 

Grote herinrichting Bergensesteenweg gaat verder: vanaf dinsdag 2 augustus opnieuw werken in Sint-Pieters-Leeuw

Op dinsdag 2 augustus gaan het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw opnieuw aan de slag op de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw. De komende maanden wordt er op verschillende plaatsen gewerkt aan de volgende fases van de grote herinrichting van de gewestweg, te beginnen met het stuk tussen de Ruisbroeksesteenweg en de Burgemeesterstraat. Tijdens de werken blijft verkeer op de Bergensesteenweg altijd mogelijk in de twee richtingen, zij het over versmalde rijstroken.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Met deze investering van 21 miljoen euro, waarvan Vlaanderen ongeveer de helft bijdraagt, geven we de Bergensesteenweg een ‘total make-over’. Na deze werken zal je als voetganger of fietser veilig, zonder zorgen langs de vele kruispunten en opritten geraken via brede fiets- en voetpaden. We zorgen er ook voor dat de bushaltes toegankelijker worden voor iedereen en de bussen op een vlotte manier kunnen rijden via een vrije busbaan. En het wordt aangenamer shoppen  in de vele winkels die de Bergensesteenweg telt.”
Werken vanaf 2 augustus
Begin augustus start de volgende fase van de herinrichting van de Bergensesteenweg. Op dinsdag 2 augustus gaat de aannemer aan de slag tussen de Ruisbroeksesteenweg en de Burgemeesterstraat, een stuk van ongeveer 200 meter. Eerst wordt gewerkt op de weghelft richting Halle, enkele maanden later is de weghelft richting Brussel aan de beurt. Dit stuk wordt helemaal in het nieuw gestoken, zowel onder als boven de grond. Ondergronds komt een gescheiden riolering, boven de grond krijgt de weg brede fiets- en voetpaden, veilige kruispunten en een parkeerstrook met groenvakken. Een week later, op maandag 8 augustus, start verderop de Bergensesteenweg een tweede werf. Tussen de Groot Bijgaardenstraat en de Edward de Baerdemaekerstraat start drinkwaterbedrijf Farys met de aanleg van een nieuwe drinkwaterleiding.
 
>> alle geplande werken in kaart
 Bergensesteenweg open in beide richtingen, oversteken niet mogelijk

De werken worden zo uitgevoerd dat je met de auto altijd in beide richtingen de Bergensesteenweg kan gebruiken. Ter hoogte van de werken moet het verkeer wel aan beperkte snelheid over één versmalde rijstrook in elke richting. Om de doorstroming te verzekeren, is het in de werfzone niet mogelijk de Bergensesteenweg over te steken. Linksafslaande bewegingen - waarbij je de Bergensesteenweg moet oversteken - houden het verkeer op en zouden voor lange files zorgen. Daarom worden er enkele keerpunten ingericht waar je kan omkeren naar de andere weghelft. De straten die uitkomen in de werfzone worden afgesloten, om er te geraken volg je een lokale omleiding.
 
>> alle verkeershinder op een rij
 
Andere werken naast de Bergensesteenweg
Naast de grote werkzaamheden op de Bergensesteenweg, wordt er de komende maanden ook naast de gewestweg gewerkt. Het verkeer op de gewestweg zal hier weinig van merken, de werken zorgen enkel voor lokale hinder. Zo start in september de aannemer met het verbreden van de koker van de Zuun, die ter hoogte van Shopping Pajot onder de Bergensesteenweg stroomt. De koker moet breder gemaakt worden omdat de Bergensesteenweg hier in de toekomst iets breder wordt dan vandaag. Vanaf januari volgend jaar wordt ook gewerkt in de Jan Vanderstraetenstraat, een zijstraat van de Bergensesteenweg. En in de loop van volgend jaar is er ook activiteit te zien op de parking naast Shopping Pajot. Hier komt een nieuwe verbindingsweg tussen de Bergensesteenweg en de Pierre Walkierstraat. 
 
Oude steenweg in het nieuw
Het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw zijn sinds eind 2020 bezig met de herinrichting van de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw. De komende jaren krijgt het volledige stuk tussen de Ruisbroeksesteenweg en de Brusselbaan, zo’n 2,5 kilometer, een grondige opknapbeurt. Onder de grond komt 10 kilometer gescheiden riolering en een nieuwe drinkwaterleiding, boven de grond wordt de weg modern, veilig en overzichtelijk ingericht. De ondergrondse werken vragen ongeveer 3,5 jaar werk, de bovengrondse ongeveer 1,5. Opgeteld duren alle werken dus tot 2027.

>> de verbeteringen op de Bergensesteenweg


Ingrijpende werken, dus aandacht voor minder hinder en communicatie
Naast de investering van de Vlaamse Regering van 9,5 miljoen en van de gemeente Sint-Pieters Leeuw van 4 miljoen (onder andere in  voetpaden en ‘ventwegen’, parallelle straten bedoeld voor bestemmingsverkeer), investeert Aquafin ook nog eens 8,2 miljoen in een volledig nieuw rioleringsstelsel voor de Bergensesteenweg. Omdat de werken verkeershinder en impact op de omgeving met zich zullen meebrengen, investeren het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin en de gemeente ook in minderhinder-maatregelen en een ‘bereikbaarheidsadviseur’ die tijdens de werken de bezorgdheden en meldingen van de omwonenden zal opvangen. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jul 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief