Iwan en Anna uit SINT-PIETERS-LEEUW vierden hun 65 jaar huwelijk

C21

Iwan en Anna uit SINT-PIETERS-LEEUW vierden hun 65 jaar huwelijk

Mini_dsc_8325_01
 
Mini_dsc_8334_01
 

 Iwan Bojko (92) en Anna Choma (83) uit de Lentelaan in Sint-Pieters-Leeuw vierden hun briljanten huwelijk. Ze wonen sinds 1959 in Zuun. Dit gebeurde via een omweg vanuit Oekraïne via Polen, Duitsland en Frankrijk, toen ze met hun ouders vanuit Oerkraïne op de vlucht sloegen tijdens de Tweede WO. Ze werden gekoppeld als bruidsjongen en –meisje in 1956 op het huwelijk van de broer van Anna. Ze waren de eerste familie vluchtelingen in Sint-Pieters-Leeuw. Ze trouwden snel en kregen de kinderen Orysia, Catherine, Dmytro, Natalia en Danylo, 11 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.  De kinderen werden in het Oekraïens opgevoed. Ze maakten kennis met de Oekraïense cultuur, en gingen naar de Oekraïense kerk. Ze woonden regelmatig vieringen in de parochiekerk van Zuun bij. De kindereren deden er hun communie samen met hun klasgenootjes en waren actief in de Chiro.

Iwan werkte als loonwerker bij de boeren in Frankrijk en later bij Ford Tractor waar hij zich specialiseerde in landbouwmotoren. Hij was de enige broodwinner en was aangesloten bij verschillende verenigingen. Als lid van de vakbond kreeg hij in 1983 een medaille voor bewezen diensten. Via het ACV heeft hij vele Oekraïners kunnen helpen met documenten, verblijven, werk, enz. Hij nam ook deel aan de humanitaire hulp na de ontploffing in 1986 in Tsjernobil. Anna was aan de slag in de huishoudhulp en was lid van de KAV . Ze was er wijkmeesteres gedurende vele jaren. Nadien werd ze lid van het huidige FEMMA. Ook OKRA gaat aan haar niet voorbij. Ze gaat regelmatig naar de samenkomsten om op de hoogte te blijven en bij te praten…
Wat ze nu enorm betreuren is de huidige oorlog in Oekraïne. Zij weten immers wat het is om je land te ontvluchten. Ze hebben ook nog familie en vrienden in het westen van Oekraïne en leven enorm met hen mee. Tijdens de viering hielden ze een minuut stilte houden voor de overleden familieleden, en om alle slachtoffers van deze waanzinnige oorlog te gedenken.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2022
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 nov 2023
Marc Sluys | 25 nov 2023

archief