SINT-PIETERS-LEEUW bereid bedrijfsbelastingverhoging te temperen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW bereid bedrijfsbelastingverhoging te temperen

Editiepajot_voka_halle-vilvoorde____kleine_foto
Repro EP.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw voerde eind 2007 een nieuwe bedrijfsbelasting in op basis van de bedrijfsoppervlakte. De inkomsten werden begroot op een duizelingwekkende 2 miljoen euro, wat zorgt voor ongeveer een verviervoudiging van de bedrijfslasten tegenover 2007. Voor een aantal specifieke bedrijven kan de toename oplopen tot 15 keer wat zij voordien betaalden.

Voka - Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde bleef niet bij de pakken zitten en startte de dialoog met de lokale ondernemers en de gemeente om het reglement optimaal aan te passen naar komende jaren. En met resultaat!

Voor het reeds afgesloten jaar 2008 wordt het reglement op zich niet gewijzigd. Het bedrag van 2 miljoen euro dat in de begroting staat, is echter voor niemand nog realistisch. De gemeente zal een tiental gemachtigde ambtenaren controles laten uitvoeren op de opgegeven oppervlakten. Zo wil men tot een correcte inning komen om een maximale inning van ongeveer 1 miljoen euro op te halen zodat men tot een begrotings-evenwicht komt tegen 2012. Bij de controles wordt maximaal rekening gehouden met de mogelijkheden tot interpretatie van het onduidelijke reglement. Enkel manifeste fraude en kwade wil worden beboet.

 Voor 2009 zal het reglement aangepast worden.In augustus, dus ditmaal voor het stemmen van een nieuw reglement, komt er binnen de raad van lokale economie afstemming over de inhoud van het reglement. Men blijft in ieder geval een maximale opbrengst van ongeveer 1 miljoen euro hanteren.

De gemeente engageert zich om voor 2009 enkel de bebouwde oppervlakten, met inbegrip van de overdekte opslagplaatsen te belasten. Alle andere ruimte (parkeerplaatsen, laad- en losruimte, groen, etc.) wordt niet meer belast. Er zal verder bekeken worden hoe het tarief per vierkante meter verlaagd kan worden, een stijging komt er zeker niet.

 Een lokaal fiscaal beleid is een relatie van onderlinge verantwoordelijkheid waarbij de gemeente zich engageert om als goede huisvader de uitgaven onder controle te houden en een eerlijke belastingsbasis te hanteren waarbij ze streeft naar een begrotingsevenwicht. De bedrijven engageren zich dan weer om de aangifte correct te doen en zo substantieel bij te dragen aan de gemeentelijke werking. Opdat ieder dat naar eigen draagkracht zou kunnen doen, pleit Voka - Kamer van Koophandel steeds voor overleg tussen bedrijfs- en politieke wereld met het oog op een eerlijke en redelijke belastingsheffing.

UPDATE

Van schepen Fons Geeroms, schepen voor finncieën in Sint-Pieters-Leeuw kregen we volgende opmerking:

Na het lezen van het artikel in Editiepajot wil ik graag nog volgende twee bedenkingen kwijt.

  1. Voor 2008 was het onmogelijk dit reglement nog te wijzigen in 2009.
  2. Voor 2009 wordt heden aan de gemeenteraad voorgesteld enkel de bebouwde oppervlaktes en de overdekte stapelplaatsen te belasten. De onbebouwde oppervlaktes worden dus niet meer belast. Het spreekt vanzelf dat  daarbovenop aan de aanslagvoet per vierkante meter niet kan geraakt worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2009
Kris Timmermans
Repro E P
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief