Breng wat financiële muziek naar onze Vlaamse Orkesten zegt Jeroen Tiebout (N-VA)

C21

Breng wat financiële muziek naar onze Vlaamse Orkesten zegt Jeroen Tiebout (N-VA)

Jeroen_tiebout_emy_elleboog_klein__2_
 

Aan de vooravond van het Sint-Cecilia feest voor de vele harmonieën, fanfares, brassbands enz. die Vlaanderen rijk is, roepen parlementsleden Jeroen Tiebout en Sander Loones (N-VA) de federale minister van financiën, Vincent Van Peteghem, op om giften aan deze verenigingen fiscaal aftrekbaar te maken.

 

“Met het fiscaal aftrekbaar maken van giften aan deze verenigingen, draag je rechtstreeks een steentje bij voor de aankoop van instrumenten, de huur van lokalen of de verwarming van de repetitieruimtes. Dat is tijd en inspanningen die extra besteed kunnen worden aan het op muziek zetten van ons Vlaamse verenigingsleven.” aldus Tiebout. “Vaak krijgen deze verenigingen weinig tot geen subsidies, ook al zijn ze van cruciaal belang in een stad of gemeente. Met dit systeem kunnen ze aanvullend op eventuele subsidies rechtstreeks genieten van giften.” vult Loones aan.

 

Op dinsdag 22 november vieren de meer dan 1000 orkesten met bijna 60.000 leden hun patroonheilige Sint-Cecilia. Nog niet zo lang geleden ging dat vaak gepaard met een muzikaal, Bruegeliaans feest. Maar na corona moeten muzikanten en orkesten elkaar terugvinden en een financiële steun in de rug is meer dan welkom.

 

“We stelden vast dat heel wat andere koepels en verenigingen aanspraak kunnen maken op het systeem van fiscale aftrek maar dat harmonieën, fanfares en brassbands uit de boot vallen. Toch betekent net voor hen elke financiële steun een wereld van verschil bij de aankoop van instrumenten, de huur van lokalen, SABAM, enz.” stelt Tiebout

 

“Om te vermijden dat elke vereniging zelf een boekhouding moet bijhouden, kijken we naar een systeem waarbij VLAMO (de koepelorganisatie) die functie op zich neemt. Zo kan je een gift doen aan VLAMO met vermelding van je favoriete muziekvereniging en ontvang je daarvoor 45% belastingvermindering per gift.” aldus Loones

 

Kamerlid Sander Loones zal eerstdaags in De Kamer een vraag over de fiscale aftrekbaarheid van giften voor deze sector voorleggen. “We hopen te mogen rekenen op de steun van de verschillende partijen om het Sint-Ceciliafeest goed en muzikaal in te zetten.” besluiten Tiebout en Loones.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief