Catherine Fleurus werd als eerste Vlezenbekenaar 100 jaar

C21

Catherine Fleurus werd als eerste Vlezenbekenaar 100 jaar

100_j_catharina_fleurus__g
 
100_j_catharina_fleurus__e
 

 Omringd van haar dochters, schoonzonen en kleindochters werd Catherine een gelukkige en gezonde eeuwelinge. 

Vlezenbeek vierde met Catherine haar eerste eeuwelinge op 13 februari 2023. Catherine woont nog steeds in het huis op de Postweg waar ze op een koude winterdag van het jaar 1923 is geboren. Bij de geboorte scheen het noodlot te willen toeslaan. De baby gaf geen teken van leven. Maar de vroedvrouw Mèneke (uit de Klaverstraat in de) wist wel beter en sloeg het pasgeboren kindje onophoudelijk met hand tot wanhoop van de papa die vroeg om er mee op te houden. Mèneke met al haar opgedane ervaring, zag echter het piepkleine hartje kloppen en deed geduldig voort tot plotseling de eerste schreeuw te horen was. Vader en moder slaakten een zucht van opluchting. Doodgeboren baby's waren in die tijd helaas schering en inslag. Alsof ze zich wou wreken heelt Catherine toen drie maanden lang aan één stuk dag en nacht geschreid.

Catherine groeide op met haar twee broers. Zij had nog een tien jaar oudere broer en een één jaar jongere broer. 

Zij ging graag naar de kleuterklas en de lager school bij de zusters Annunciaden in het dorp. Een glimlach verschijnt op haar gezicht als ze terugdenkt aan de avonturen die ze beleefde met haar drie heel goede vriendinnetjes : Julienne Moriau, Anna Van Doessel er en Yvonne De Maeseneer. Onderweg naar school passeerde ze de pas gebouwde feestzaal Elysee ( 1927), eigendom van haar grootouders. Onze Catherine was er kind aan huls en ging er vaak spelen met haar nichtjes en kozijntjes. 

Omdat haar vader wilde dat ze goed Frans kon begijpen en spreken,  stuurde hij haar vanaf de leeftijd van 8 naar een Franstalige zustersschool aan het Rad. Het onderwijs werd gegeven door uit Frankrijk verbannen zusters. Het schoolleven verliep heel streng. Tijdens haar jeugdjaren sloot Catherine zich aan bij de jeugdbeweging in Vlezenbeek. Eerst bij de Kruistochters en bij de BJB - meisjes (Boerenjeugdbond). Tijdens de wintermaanden werd er vaak toneel opgevoerd in de parochiezaal. Hier ontdekte Catherine haar toneeltalent. Zij had een luide en krachtige stem en kende geen plankenkoorts. 

Voor melk en boter ging Catherine wekelijks aankloppen bij de hoeve Massaert in de Groenstrnat. Daar woonden toen Jacques en Petrus. Beiden waren stiekem verliefd op het buurmeisje. Het was Petrus die het hart van Catherine veroverde. 

Na hun huwelijk bleven Catherine en Petrus thuis bij de ouders va Catherine inwonen. Petrus was nog een tijdje metser terwijl Catherine en haar ouders zich geleldelijk aan gingen toeleggen op de boerkozerij. Zij kweekten sla, veldsla, radijsjes, rapen, , peterselle… 
Hun witloof was hun luxeproduct. Dit werd zelfs verkocht in de USA. 

De tijd vorderde verder en het gezin Meert - Fleurus groeide met drie dochters : Marie-Louise, Rosette en Mady, die elk op hun beurt zorgden voor zes kleinkinderen en negen achterkleinkinderen van Catherine. 

En op 82-jarige leeftijd op 29 augustus 2000 verloor Catherine haar lieftallige echtgenoot Petrus. 

Het waren moeilijke momenten maar Catherine zorgde voor de schoonmaak van haar huis, werkt in de tuin en bleef via de KVLV en OKRA in contact met het Vlezenbeekse dorpsleven. Zelfs toen ze bij een val in 2006 haar heup brak, kwam ze er bovenop. Na een val in de tuin tijdens de coronaperiode (2020) besloot Catherine om het klussen in de hof definitief stop te zetten.

 

Catherine staat niet te vroeg op. Vervolgens wast ze zich en legt ze haar bed open om te verluchten. Dan maakt ze koffie en neemt ze haar ontbijt. Aansluitend is het tijd om de kippen te groeten en ze wat voeder te geven. Als de eitjes geraapt zijn, neemt ze de krant en leest deze volledig uit.  Ondertussen is het tijd om patatten te schillen en het mlddageten klaar te maken. Na de afwas volgt een middagdutje in de relaxzetel. Later op de namiddag maakt ze wat tijd voor klusjes maar als er koers is op TV, moet het werk wijken. Catherine heeft een boontje voor Wout Van Aert ... 

 

Ze volgt ook nog meerdere programma's op VTM en VRT.  Het gebeurt regelmatig dat ze pas omstreeks 23 uur gaat slapen. De lievelingsgerechten van Catherine zijn kaaskroketten en tongfilets. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Nicole Billens | 31 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 mrt 2023

archief