SINT-PIETERS-LEEUW - Adellijke titel van Ridder voor Jozef Sluys

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Adellijke titel van Ridder voor Jozef Sluys

Editiepajot_spl_jozef_sluys_foto_sluys
Ridder Jozef Sluys. (Foto Nand Sluys)
 

In het Belgische Staatsblad stonden vandaag de lijst met burgerlijke eretekens en adellijke gunsten. Zo kreeg Vlezenbekenaar Jozef Sluys de adellijke titel van Ridder. Jozef Sluys is organist van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekerk. Hij is heel gelukkig voor de erkenning die hij nu krijgt voor de jarenlange inzet voor de klassieke orgelmuziek.

Hij werd geboren op 22 oktober 1936 in Gaasbeek (Lennik). Op 19 jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent. Hiermede begon zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld. Zo concerteerde hij, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk.

Hij maakte tal van cd’s met werken van Belgische componisten zoals Lerinckx, Tinel, De Boeck, Peeters, Jongen, Verschraegen en anderen.

In 1973 kreeg zijn LP met werken van J.N. Lemmens de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. In 2000 kreeg hij de Trofee Fuga toegekend van de Unie van Belgische Componisten voor zijn inzet ten bate van Belgische componisten.

Hij is de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek.

Hij was de organist in de Brusselse Kathedraal bij de begrafenis van Koning Boudewijn en de huwelijken van de prinsen Laurent en Philip.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jul 2009
Felix Merckx
Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief