Gemeentebestuur LLEUW maakt van de nood een deugd en grijpt sluiting kinderdagverblijf aan om versneld eigen opvang te starten

C21

Gemeentebestuur LLEUW maakt van de nood een deugd en grijpt sluiting kinderdagverblijf aan om versneld eigen opvang te starten

Scherm__afbeelding_2023-08-24_om_12
 

Nadat ouders en het gemeentebestuur de afgelopen acht weken geconfronteerd werden met een rollercoaster van vier verschillende beslissingen rond het al of niet sluiten van het private kinderdagverblijf Sloeberke door het agentschap Opgroeien, doet het college van burgemeester en schepenen van Sint-Pieters-Leeuw een opmerkelijk voorstel: “versnelde financiering zorgt voor noodopvang, dan wel uitbreiding van de opvangcapaciteit in een gemeente waar de nood hoog is!” aldus burgemeester Jan Desmeth

Het agentschap Opgroeien legde op 2 augustus 2023 het private kinderdagverblijf Sloeberke een onmiddellijke sluiting van Sloeberke op.

 

Als gevolg van deze beslissing bevonden 25 werkende ouders zich van de ene dag op de andere in een situatie waarin ze geen oplossing meer hadden voor de zorg van hun baby of peuter.

 

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw zocht sindsdien naar een mogelijke noodopvang om deze ouders niet in de kou te laten staan.

 

Het gemeentebestuur moest zonder waarschuwing zo snel als mogelijk noodopvang organiseren.

AL op 17 augustus 2023 was het gemeentebestuur klaar met haar huiswerk en vond een locatie, meubels, peuter-toiletjes, verzorgingstafels en toebehoren, een uitbater met het nodige personeel met opstart op 4 september 2023. Tot op 19 augustus 2023 de Raad van Staten de uitspraak van het agentschap Opgroeien terugfloot en het Sloeberke vanaf 21 augustus 2023 opnieuw kindjes kon opvangen tot aan de beroepsprocedure met een uitspraak ten gronde binnen de 75 dagen.

 

Plots was een noodopvang niet meer nodig, maar mogelijks wel tegen het einde van het jaar. Een kluwen aan uitspraken en procedures waarvan de uitkomst nog steeds onzeker is. Wettelijk kan het gemeentebestuur noch de kandidaat-uitbater voor de noodopvang nu alle schikkingen vastleggen. Maar wie zegt of dit over enkele maanden nog allemaal mogelijk is.

 

“Laat ons dus van dit probleem een opportuniteit maken voor de getroffen ouders en/of andere jonge ouders”, zegt burgemeester Jan Desmeth. “Wij hebben nu een nieuwe locatie, alle nodige meubilair, een uitbater en personeel gevonden om onmiddellijk een noodopvang op te starten. Als de bevoegde diensten en de bevoegde minister ons 18 extra gesubsidieerde plaatsen toekent voor 30 september 2023, dan kunnen wij deze oplossing definitief vastleggen. We wachten de finale beslissing af in november 2023 en gebruiken de nieuwe locatie ofwel als noodopvang voor de te sluiten crèche ofwel gebruiken we ze als nieuwe en extra crèche voor nieuwe extra plaatsen in het geval dat Sloeberke toch mag open blijven. Het is een win-win-voorzet aan het agentschap en de minister van Welzijn om de bal binnen te koppen.”

 

“In de top 10 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten met de grootste nood aan extra kinderopvang staan 7 gemeenten uit Halle-Vilvoorde. Sint-Pieters-Leeuw staat op de 9de plaats in Vlaanderen. Er is dus onmiskenbaar een grote nood aan opvangplaatsen in onze gemeente. We willen onze jonge Leeuwse gezinnen dan ook zo goed mogelijk ondersteunen door op alle niveaus te blijven inzetten op voldoende plaatsen en betaalbare, kwalitatieve kinderopvang. ”, vult schepen van Kinderopvang Brahim Harfaoui aan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 aug 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief