SINT-PIETERS-LEEUW- Vlaanderen investeert voor beter Nederlands in Leeuwse scholen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW- Vlaanderen investeert voor beter Nederlands in Leeuwse scholen

Room-education-classroom-children-library-students-1237486-pxhere
Meer geld voor betere kennis Nederlands. Ingezonden foto.
 

SINT-PIETERS-LEEUW- Vlaanderen investeert voor beter Nederlands in Leeuwse scholen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voert de strijd voor méér Nederlands op school verder op. Zo investeert Weyts bijna €4 miljoen in 93 Vlaams-Brabantse scholen waar minstens de helft van de leerlingen een andere thuistaal heeft.  In Sint-Pieters-Leeuw krijgen zes scholen extra geld.

Deze extra investering kadert in een hele reeks aan maatregelen om versterkt in te zetten op de kennis van het Nederlands in de scholen. “We zetten in op méér Nederlands en dus ook op méér onderwijskwaliteit”, zegt Weyts. “Álles staat of valt met een goede kennis van onze taal.” Voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw gaat extra geld naar de volgende scholen:

• GO! BS De Groene Parel: € 39.942,37
• VBS Sint Lutgardis Zuun: € 35.362,99
• VBS Sint-Stevensschool: € 34.090,94
• GBS Wegwijzer: € 24.168,95
• VBS Jan Ruusbroec: € 32.310,07
• GBS ’t Populiertje: € 46.557,03

Een goede kennis van het Nederlands en onderwijskwaliteit gaan hand in hand. Toch staan beide al vele jaren onder grote druk, zo blijkt uit elk (internationaal) onderzoek. Het aantal leerlingen met een andere thuistaal stijgt overal in Vlaanderen en zeker in de Vlaamse Rand. De voorbije jaren zijn al heel wat maatregelen genomen. De verplichte Taalscreening in de 3de kleuterklas en de bijhorende taalremediëringstrajectenmoeten er voor zorgen dat leerlingen niet met een taalachterstand beginnen aan het 1ste leerjaar. Nieuwe minimumdoelen in het secundair onderwijs stellen Nederlands als prioriteit. En in Zomerscholen kunnen leerlingen remediëren en kennis bijspijkeren, met een focus op het Nederlands.

Schooljaar van het Nederlands

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil nu nog een stap verder gaan. Van het huidige schooljaar 2023-2024 wil Weyts het ‘Schooljaar van het Nederlands’ maken. Om het initiatief extra kracht bij te zetten, investeert hij in totaal structureel €20 miljoen in 512 scholen die speciale ondersteuning nodig hebben.

Ook 93 Vlaams-Brabantse scholen kunnen op extra middelen rekenen. Scholen kunnen deze middelen onder meer gebruiken om extra personeel aan te trekken, voor de organisatie van extra lesuren Nederlands, of lerarenopleidingen om zo extra expertise in huis halen om in te zetten op meer Nederlands.

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2024
Roger Swalens
ingezondn
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief