Verbouwing kerk RUISBROEK religieuze objecten krijgen tweede leven

C21

Verbouwing kerk RUISBROEK religieuze objecten krijgen tweede leven

Isidoor
 
De langverwachte verbouwingswerken, die de kerk zullen klaarmaken voor de toekomst, zijn nu echt gestart.
Achter de schermen waren de voorbereidende werken al langer bezig. De kerk werd door de parochieploeg helemaal leeg gemaakt. Een deel van het meubilair zal na de werken terugkeren in de nieuwe gebedsruimte op de eerste verdieping. Maar niet elk beeld of elke kandelaar zal in de kleinere ruimte een plekje kunnen krijgen. Dankzij de bemiddeling van Parcum, het expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, hebben we voor de meeste objecten een nieuwe thuis gevonden. Deze stukken werden weggeschonken aan parochies, kerken en kapellen om ze daar een tweede leven te geven.
En zo komt het dat Ruisbroekse objecten nu in heel Europa te zien zijn! De Heilige Theresia van Lisieux heeft een nieuwe thuis gevonden in een parochiekerk in Polen, samen met enkele bidbanken, kandelaars en stoelen. De Heilige Jozef en Rita zijn samen, en voor altijd, op vakantie naar Portugal. En de Heilige Isidorius kreeg een dak boven zijn hoofd in de parochie Berg aan de Maas in Nederland. Pastoor Schwillens kwam het beeld ophalen en liet het restaureren door een lokale kunstenares.
"Vroeger werd er altijd een praalwagen gemaakt ter ere van Isidorus van Madrid, de beschermheilige van het Augst Cultuurfestival. In het kader van het 75-jarig bestaan van het festival, vond ik het gepast om op zoek te gaan naar een beeld van hem", vertelt pastoor Schwillens in een artikel dat journalist Kay van Geijn schreef over de nieuwe aanwinst in de provinciale krant De Limburger.
An Speeckaert, schepen van Ergoed, is alvast blij dat de objecten op goede plekken konden worden herbestemd: “Alles is zeer transparant verlopen. Voor elk stuk dat werd weggeschonken, zijn papieren opgemaakt die als bewijs worden opgenomen in de verslagen van de kerkfabriek. Zo kunnen toekomstige onderzoekers nagaan waar alles naartoe is gegaan.”
De kerk is tot eind 2025 gesloten.
Luc Deneyer, kerkfabriek: “Wie op zondag of hoogdagen een viering wil volgen, kan intussen terecht in het parochiecentrum aan de Gieterijstraat nr. 11. De vieringen vinden plaats om 10 uur.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 jun 2024

archief