HEKELGEM dreigt eeuwenoude kunsttraditie te verliezen

C21

HEKELGEM dreigt eeuwenoude kunsttraditie te verliezen

Editiepajot_affligem_hekelgem_oud_zandtapijt_foto_jacky_delcour
Freddy De Nil voor café 't Oud Zandtapijt. - Foto © Jacky Delcour

In Hekelgem (Affligem) dreigt het historische en welbekende café 't Oud Zandtapijt uit het straatbeeld te verdwijnen. Eigenaar Freddy De Nil verkoopt de zaak voor 800.000 euro. ‘Het personeelstekort dwingt mij met pijn in het hart de zaak sluiten.’

Een tweetal weken geleden hakte eigenaar Freddy De Nil de knoop definitief door. Hij zette de bekende Hekelgemse horecazaak 't Oud Zandtapijt te koop voor 800.000 euro. ‘Een zestal maanden geleden begon het tekort aan personeel zwaar door te wegen’, vertelt Freddy De Nil. ‘De beschikbaarheid van het personeel wisselde voortdurend, wat ervoor zorgde ik geen vaste openingsuren meer kon doorgeven aan de klanten. Bovendien bedroeg de personeelskost 13.000 euro per maand.’ Toch was het volgens Freddy De Nil zeker niet voorzien om deze succesvolle zaak zo snel te sluiten. ‘Acht maanden geleden liet ik nog herstellingswerken, zoals de ramen en beglazing, doorvoeren voor 90.000 euro. Het is dus met veel pijn in het hart dat ik, na tien jaar als eigenaar, afscheid neem van dit volkscafé. Ook voor de buurt is het bijzonder jammer, gezien Hekelgem nog wel restaurants en eetcafés, heeft, maar nog heel weinig zaken heeft waar je enkel en alleen iets kan drinken.’
Wat er met de horecazaak zal gebeuren is nog niet bekend. De vraagprijs bedraagt 800.000 euro, met de parking inbegrepen als bouwgrond. ‘Ik heb al enkele aanbiedingen, vooral van projectontwikkelaars, maar de wegen liggen nog open. Een optie is dat de zaak plaats maakt voor een groot appartementsblok, maar evengoed kan er een gebouw geplaatst worden met een commerciële activiteit, om zo het historische café toch nog een nieuwe vestiging te kunnen geven’, vertelt Freddy De Nil.
Leo De Ryck (CD&V), schepen van Toerisme, betreurt de eventuele afbraak van het historische café. ‘Hekelgem is gekend om zijn zandschilders, het zou dus bijzonder jammer zijn voor het dorp mocht 't Oud Zandtapijt verdwijnen’, reageert Leo De Ryck.
Het Oud-Zandtapijt, de bakermat van de Hekelgemse zandtapijten, werd in 1873 gebouwd op de plaats van de vroegere dorpsherberg ‘Den Destel’, waar Adèle Callebaut geboren werd. Zij veredelde in deze herberg de kunst van het zandstrooien en werd opgevolgd door haar zoon Roger De Boeck. Tot een dertigtal jaar geleden was de interesse in zandtapijtkunst massaal, maar sindsdien is de kunstvorm uit de schijnwerpers verdwenen. Tot voor kort kon men in 't Oud Zandtapijt de hedendaagse schilderingen van Greet De Boeck, dochter van Roger, bewonderen. Deze zandtekeningen moeten nu naar een alternatieve locatie. ‘Momenteel zijn we actief op zoek naar een ander onderkomen voor deze kunstwerken. Een optie is het cultureel centrum van de abdij of het oud gemeentehuis, maar een definitieve locatie hebben we nog niet’, besluit schepen Leo De Ryck.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jul 2013
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief