Jubileumconcert 1813-2003 van de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit HEKELGEM

C21

Jubileumconcert 1813-2003 van de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit HEKELGEM

Editiepajot_affligem_jubileumconcert_sint_cecilia_hekelgem_foto_ingezonden

Jubileumconcert 1813-2003 van de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Hekelgem op zaterdag 5 oktober. In 2013 heeft het muzikaal verenigingsleven te Affligem opnieuw iets te vieren. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Hekelgem wordt dit jaar – jawel – maar liefst 200 jaar jong. Inderdaad, op 01 maart 1813 werd in Hekelgem een Harmonie gesticht onder de benaming “Societeyt Philarmonique”. In het licht van het sociale, politieke en economische klimaat in het woelig begin van betrokken eeuw, zo waar een heuse krachttoer.

Doorheen haar rijk gevulde – en bijwijlen bewogen – geschiedenis, heeft ze vervolgens ook een reeks markante muzikale momenten weten op te bouwen. Zo vermelden wij graag voor U de muzikale escortebegeleiding te Hekelgem van Koning Leopold I tijdens zijn Blijde Intrede in 1831.
Met de splitsing in 1892 van de Harmonie raakte ook het gehele dorp al gauw verdeeld in twee kampen, met ieder ook een eigen muziekvereniging en een dorpspolitieke partij. Decennialang werden de gemoederen en de hartstochten in Hekelgem tussen “Verkens & Smeerders” opgezweept. Het was een tijd van folklorische strijd- en schimpliederen, van verdachtmakingen en valse beschuldigingen, en vaak ook gewelddaden en processen …
Op 08 december 1900 verleende koning Leopold II aan de Harmonie de titel van “Société Royale”. Zij noemde voortaan dan ook “Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia”.
De fusie van gemeenten in 1976 luidde evenwel de doodsklok over de dorpspolitiek. Voor de Harmonie brak een periode van magere jaren aan. Langzaam maar zeker werd het roer omgegooid en zou de Harmonie weldra – midden de tachtiger jaren – herleven in haar oude glorie. Wij herinneren U dan ook graag aan deze periode onder het bezielend en dynamisch voorzitterschap van Meester Maurits De Cort evenals de begenadigde muzikale leiding door toenmalig dirigent en componist Pierre Weemaels.
Zij brachten de “jeugdige” Harmonie naar diverse hoogtepunten: de jaarlijks spraakmakende Paasconcerten in Zaal “Sportwereld” te Hekelgem, de opluistering in openlucht van de Heilige Misviering gecelebreerd door Paus Johannes II aan de Basiliek van Koekelberg in 1986, het 175-jarig jubileumconcert in samenwerking met de Aalsterse vendel- en danskunstgroep “Alkuone”, …
En zo brengt de Harmonie op zaterdag 05 oktober om 20 uur haar “Jubileumconcert 1813-2013” in de gemeentelijke cultuurzaal “Sanderus”. Dit onder de leiding van dirigent Andy Asselman, tevens talent van de eigen muziekvereniging.
De toegangsprijs bedraagt 10 euro, inclusief deelname aan de gratis receptie na afloop van het concert. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar het concert.
Op zondag 06 oktober hebben we het reeds vertrouwde VLAMO-muziekfestival met vanaf 13.30 u. doorlopend tot 20.30 u. concerten door zeven fanfares, concertbands en big bands uit de ruime Brabantse regio.
Aan het publiek worden naar goede gewoonte ook doorlopend gratis streekgerechtjes en -hapjes aangeboden. Zoals steeds is dit muziekfestival gratis toegankelijk.
Het bestuur en muzikanten van de Harmonie hopen U dan ook te mogen verwelkomen op dit uitzonderlijk tweedaags muzikaal evenement.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2013
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief