AFFLIGEM – Forceert Tim t’Kint herstelling Veldekenslos ?

C21

AFFLIGEM – Forceert Tim t’Kint herstelling Veldekenslos ?

Editiepajot_affligem_veldekenslos_tim_t_kint_foto_ep
Tim t'Kint. - Foto RE.

Gemeenteraadslid Tim t'Kint: "Sinds vorig jaar zijn Bleregem en zijn zijstraten allemaal voorzien van een nieuw wegdek. Allemaal ? Neen, één klein zijstraatje, de Veldekenslos, doet het nog met een verbrokkeld wegdek.

De Veldekenslos is een doodlopend straatje dat toegang geeft tot het natuurgebied de Bleregemse Broeken en is toevallig ook het straatje waar ik mijn jeugd doorbracht en letterlijk nog iedereen ken.

Dat de Veldekenslos nog niet meegenomen was in de herasfalteringswerken van begin 2008 was overigens normaal. Aquafin heeft immers aan de rand van de Bleregemse Broeken grote werken uitgevoerd en het zware werfverkeer is allemaal door de Veldekenslos gegaan. Gevolg: putten in het asfalt, verkruimelde voetpaden en flinke verzakkingen hier en daar.

Vandaar dat ik in september 2008 de technische dienst voorstelde de schade te herstellen door de verzakking fundamenteel aan te pakken en vervolgens het oude asfalt af te schrapen en een nieuwe laag over de hele straat te voorzien. Kortom: een goedkope én tevens de meest courante manier van werken in Affligem bij het herstel van oude asfaltwegen.

Mijn vraag werd dan ook gerechtvaardigd genoemd door de technische dienst. Geheel volgens de regels van de kunst kwam iemand een kijkje nemen en stelde de technische dienst vervolgens een nota op aan het schepencollege met daarin de bevestiging van de slechte staat van de Veldekenslos en de vraag de voorgestelde werken te mogen uitvoeren.

Nu is het de gewoonte dat bij dit soort vragen het schepencollege het advies van de technische dienst volgt. Of dat altijd zo is, durf ik niet zeggen, maar ik ben dan ook nog maar 14 jaar gemeenteraadslid ...

In alle geval, deze keer besloten de leden van het schepencollege (en ik noem ze voor alle duidelijkheid even bij naam: Walter De Donder, schepen voor openbare werken Paul Geeraerts, Willy Teirlinck, burgemeester Yvan t' Kint, Wiske Bosteels en Rik Verhavert) het advies van hun administratie niét te volgen.

Ze gaven géén toelating om de werken in te plannen.

Ze deden dat wel op een zeer diplomatische manier, namelijk door te antwoorden dat de zaak "nog nader zou bekeken worden".

Tjevenstreken, zo bleek. Want sinds die beslissing, op 30 september 2008, heeft het college hier geen enkele keer meer over nagedacht, zoals blijkt uit de notulen van hun vergaderingen die uw dienaar wekelijks trouw uitpluist. Ook met de technische dienst werd de zaak niet opnieuw bekeken, zoals mij dat eind januari 2009 nog werd bevestigd.

Kortom, in plaats van "we gaan dat nog eens bekijken" bedoelden de schepenen gewoon "neen, laat de Veldekenslos maar in puin liggen na die werken".

Naar het motief van die weigering heb ik het raden - hun argumentatie is nergens terug te vinden.

Een onterechte vraag was het niet, dat bevestigt de nota van de (neutrale) ambtenaren van de technische dienst. Voor de kostprijs moeten ze 't ook niet laten: afschrapen en herasfalteren is de goedkoopste oplossing en werd de afgelopen al toegepast op véél straten, waaronder een flink aantal straten met minder inwoners en verkeer.

Daarenboven is de Veldekenslos nog zo'n straat waarvoor de bewoners destijds de "verhaalbelasting" hebben betaald; ze hebben maw een speciale beslasting betaald om die straat aan te laten leggen. De houding van het college kan met andere woorden écht niet.

Omdat ik na de laatste gemeenteraad in februari nog altijd geen teken van aanpak van dit dossier zag, besloot ik om de werken zelf op de agenda van de gemeenteraad te zetten en ze zo te forceren. Of dat toch te proberen. Het is in alle geval hoogst ongewoon dat een oppositieraadslid, gesteund door een nota van de technische dienst, om uitvoering van werken moet vragen. Wordt vervolgd, nu dinsdag ter zitting", besluit Tim t'Kint.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mrt 2009
Editiepajot
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief