Provincie investeert in bescherming LENNIK tegen wateroverlast

C21

Provincie investeert in bescherming LENNIK tegen wateroverlast

Monique_swinnen_2011_p200_1_
Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen (ep)

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde de uitbreiding goed van het bufferbekken langs de Alfred Algoetstraat in Lennik. Bij felle regen overstroomt de Molenbeek in Lennik. Vooral de woningen langs de Vandersteenstraat hebben geregeld te kampen met wateroverlast. Door een bestaand bufferbekken te vergroten, wil de provincie Vlaams-Brabant dit risico sterk verminderen.

'Tijdens het onweer van half augustus 2012 hadden de inwoners van Lennik opgemerkt dat de Molenbeek al overstroomde op het ogenblik dat het bufferbekken langs de Algoetstraat nog niet helemaal gevuld was’, legt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen, uit. 'De gemeente vroeg of het mogelijk was dat wachtbekken zo aan te passen dat ook het overtollige water van de Molenbeek er gebufferd kan worden. Uiteraard waren we bereid die suggestie uit te werken. Wij hebben nu een ontwerp gemaakt om de buffer­capaciteit merkelijk te verhogen, van 2.000 naar 12.500 kubieke meter.'
De huidige capaciteit van 2.000 kubieke meter wordt nu gebruikt om het regenwater van de gewestweg N282 op te vangen. Er is dus in dat bufferbekken niet veel ruimte over om er ook nog water van de Molenbeek op te vangen. Maar omdat het terrein, waarop het bufferbekken gebouwd werd, een stuk lager ligt dan de straat, is het wel mogelijk om dat terrein in zijn geheel in te richten als overstromingsgebied.
Daarvoor moet langs de waterloop een nieuwe dijk gebouwd worden. Op twee plaatsen wordt die dijk over een lengte van ongeveer tien meter verlaagd. Als het waterpeil in de beek stijgt, stuurt een regelconstructie met een knijpopening een deel van het water naar het overstromingsgebied. De afwaartse verlaging werkt als noodoverlaat van het gebied.
'We zouden graag onmiddellijk beginnen met de uitvoering’, voegt gedeputeerde Monique Swinnen er nog aan toe. 'Omdat het terrein langs de Alfred Algoetstraat in natuurgebied gelegen is, moeten we echter eerst een MER-ontheffing aanvragen en pas daarna kunnen we een stedenbouwkundige vergunning vragen. Dit betekent dat de werken pas in 2014 zullen kunnen beginnen’.
De kostprijs van de werken opdracht wordt geraamd op ongeveer 150.000 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2013
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief