MERCHTEM - Familienaam betekent niet altijd wat je denkt

C21

MERCHTEM - Familienaam betekent niet altijd wat je denkt

Editiepajot_merchtem_familienamen_verslag_foto_gdb
Albert Catoir verzorgde de inleiding van zijn vriend Lode Pletinckx. - Foto © Greta

Lode Pletinckx gaf in zaal Harmonie, en op uitnodiging van het Willemsfonds Merchtem, een interessante voordracht over herkomst en betekenis van de familienaam. Hij werd ingeleid door Albert Catoir, Merchtemnaar, maar geboren Assenaar en tevens vriend en leeftijdgenoot van Lode. Albert haalde herinneringen op van toen zij nog samen in de kleuterklas of "in de bewaring" zaten. Op zijn eigen kenmerkende manier schetste Catoir een indringend tijdsbeeld van hun jeugd, doorspekt met Merchtemse en Assese uitdrukkingen, en gekruid met een vleugje humor, waarna Lode Pletinckx dan zelf aan het woord kwam.

Met kennis van zaken bracht Lode Pletinckx op sobere maar toch luchtige en boeiende wijze een leerrijke en verhelderende uiteenzetting waarin hij verduidelijkte hoe, waar en waarom onze familienamen ontstonden en wat hun betekenis is. Hij verklaarde hoe een naam door allerlei omstandigheden van schrijfwijze en klank kon veranderen. Ook blijkt dat mensen vaak een verkeerde betekenis aan hun naam geven omdat hij niet altijd betekent wat men denkt.
Zo moest Merchtems burgemeester Eddie De Block vernemen dat zijn embleem met "Blok en Bel" niet klopt. De Block zou namelijk voortkomen uit de benaming "beloken", wat een afgesloten of omheinde omgeving betekent, en in de loop van tijd herleid werd tot "block of blok". En Van Belle, zoals de echtgenote van de burgemeester heet, heeft niets te maken met een bel maar wel met een streek of stad (bvb. Beleoil) waar één van haar verre voorouders vandaan kwam. Ook kwamen de toehoorders te weten dat vroeger alle huizen een naam hadden, maar dat Napoleon daar verandering in bracht en de huisnummers invoerde.
Lode Pletinckx, (ooit de grote bezieler van Dialectofoon en auteur van ondermeer Het woordenboek van het Asses) staafde zijn uitleg met historische feiten en wisselde af met ludieke anekdoten waardoor hij de aanwezigen uitermate wist te boeien en een aangename avond bezorgde.
Kortom een pracht van een voordracht en een lovenswaardige activiteit van het Willemsfonds Merchtem. De afwezigen hadden eens te meer ongelijk.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2010
Geo De Buyser
Greta
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief