MERCHTEM - Windturbines op de Hoge Jan bedreiging voor Buggenhoutbos?

C21

MERCHTEM - Windturbines op de Hoge Jan bedreiging voor Buggenhoutbos?

Editiepajot_peizegem_geen_windturbinens_foto_gerrit_achterland
 

Voor Natuurpunt ’s Heerenbosch, Gustaaf Van Gucht: “Electrabel plant drie windturbines aan de rand van Buggenhoutbos op het grondgebied Merchtem-Peizegem. Dat Vlaanderen op zoek moet gaan om meer groene energie op te wekken is een feit; daar staat Natuurpunt volledig achter.

Doordat onze regio’s al zo dicht bevolkt zijn en er nog maar weinig vrije open ruimten overblijven is dit niet zo eenvoudig. Hoe de keuze van Electrabel op de Hoge Jan is gevallen om daar drie windturbines te plaatsen is ons een raadsel. Het betreft hier een open kouter gelegen tussen het centrum van Peizegem-Merchtem, de Hoge Jan met het historische geklasseerde ‘ Hof ten Houte’, en de bosuitbreiding Buggenhoutbos.
De drie giganten met elk een hoogte van 146 m en een wiekdiameter van 93m zullen de omgeving domineren: dit is een van de laatste open landschappen in onze regio. In combinatie met Buggenhoutbos vormt het één aaneengesloten landschap.
Vele mensen uit de wijde omgeving zoeken er ontspanning en recreatie als wandelen, joggen, fietsen.
Het rustgevend gevoel, de onbevangen horizon, de stilte van het bos zal nooit meer hetzelfde zijn door de verstoring van het landschap.
Buggenhoutbos heeft door de jaren heen zijn natuurlijke ligging kunnen behouden, omgeven door akkers en weiden, juist omdat het die agrarische gebieden als periferie heeft. Zonder die bufferzone degradeert een bos al snel tot park.
De Vlaamse Gemeenschap, via het Agentschap voor Natuur en Bos, heeft de laatste jaren enorme inspanningen geleverd om het bosgebied ui te breiden. Ook voor de komende jaren zijn hier nog uitbreidingen gepland, vooral in de directe omgeving waar nu de windturbines worden voorzien.
De plaatsing van de windmolens is niet landschappelijk integreerbaar en niet in overeenstemming met de praktijk van goed landschapsbeheer en staat in schril contrast met de inspanning tot bosuitbreiding.
De windturbines storen ook een zeer belangrijke trekroute van vogels met alle gekende gevolgen van dien. Zeldzaam geworden vogelsoorten vinden hier hun broedgebied als een van de rijkste uit de regio. Daarnaast is het een uitgelezen jachtgebied voor uilensoorten ( rans – en steenuil)
Deze streek heeft ook een belangrijke ecologische waarde.
Buggenhoubos valt in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van Buggenhout, planologisch gezien, ook onder de beschermingszone-habitatrichtlijn. Dit is een Europese verordening die waardevolle gebieden veilig wil stellen voor de toekomst. Vorig jaar gaf de Vlaamse Gemeenschap de start aan een nieuw Beleidsplan Ruimte Vlaanderen juist om meer ruimte voor de natuur te behouden.
De inplanting van een cluster windturbines in deze omgeving hypothekeert dan ook deze toekomstvisie.
Zowel om de landschappelijke impact, de optische pollutie, de nefaste invloed op de natuurwaarde als planologisch, is deze locatie als inplanting voor windturbines voor Natuurpunt ‘s Heerenbosch   onaanvaardbaar”, aldus Gustaaf Van Gucht.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2011
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief