BRUSSEL - Jonge kankeronderzoekerster uit MERCHTEM krijgt onderzoeksbeurs van de Vlaamse Liga tegen Kanker

C21

BRUSSEL - Jonge kankeronderzoekerster uit MERCHTEM krijgt onderzoeksbeurs van de Vlaamse Liga tegen Kanker

Editiepajot_merchtem_an_van_nuffel_foto_ep
An Van Nuffel (ep)
 

An Van Nuffel uit Merchtem krijgt van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) een beurs voor haar onderzoek naar een verbetering van de behandeling van melanoom door stimulering van het immuunsysteem van de patiënt. Van Nuffel is één van de tien jonge, beloftevolle onderzoekers die steun krijgen uit een pot van 459.454 euro.

An Van Nuffel werkt bij de Dienst Immunologie van de Vrije Universiteit Brussel. Dankzij de steun van de VLK kan zij haar onderzoek naar een verbetering van de behandeling van melanoom door stimulering van het immuunsysteem van de patiënt afronden.
Het onderzoek
Het aantal mensen waarbij jaarlijks melanoom wordt vastgesteld, verdubbelt elke 10 jaar. Het is de meest dodelijk vorm van huidkanker. Dit is grotendeels door een gebrek aan een goede therapie vanaf het moment dat er uitzaaiingen worden vastgesteld. Een nieuwe behandelingswijze spoort het immuunsysteem aan om de tumor te herkennen. Eiwitten die specifiek uitgedrukt worden door de tumor worden ingebracht in lichaamseigen dendritische cellen. Deze dendritische cellen zullen vervolgens cellen die deel uitmaken van het menselijk afweersysteem en die de eiwitten van de tumor herkennen, activeren. De cellen van het afweersysteem zullen dan in staat zijn om de tumorcellen op te sporen en te vernietigen, terwijl ze gezonde cellen ongemoeid laten.
Kankeronderzoek en de Vlaamse Liga tegen Kanker
De VLK investeert in de toekomst van het kankeronderzoek in Vlaanderen. Jonge onderzoekers die bijna klaar zijn met hun doctoraatsonderzoek of startende onderzoekers die met een goed onderzoeksvoorstel bij FWO, IWT of een andere instantie uit de boot zijn gevallen, kunnen aankloppen bij de VLK. In totaal waren er in 2011 51 aanvragen, waarvan tien een positieve beoordeling kregen van de wetenschappelijke commissie van de VLK. Deze tien jonge onderzoekers nemen op 5 oktober hun beurs in ontvangst uit de handen van prinses Astrid en VLK-voorzitter Jean-Jacques Cassiman.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief