OPWIJK – Louis Vereeken overleden (92)

C21

OPWIJK – Louis Vereeken overleden (92)

Editiepajot-opwijk-logo-gemeente
EP

Louis Vereeken (92) is overleden. Hij woonde langsheen de Steenweg op Vilvoorde (Droeshout). Hij blijft voor altijd verbonden aan de aankoop door de gemeente van het Hof ten Hemelrijk of Spechteshof (Kloosterstraat). Een ware zegen voor de gemeente dit prachtig domein midden het centrum.

Hij wordt maandag 25 augustus begraven in Droeshout om 10 uur (Sint-Jozefskerk).

De openbare verkoop van het domein door de eigenaars Vereertbrugghen vond plaats op 20 juni 1977 in café De Hert in de Marktstraat en aankopers (lees: roepers) van dienst waren Louis Vereeken en Fons Uyttersprot beiden uit Droeshout, die een bod deden. Later kwam uit dat zij riepen namens het gemeentebestuur. De aankoopprijs was tien miljoen frank.

Fons is al een tijdje geleden overleden en Louis dus nu (zij waren schoonbroers).

DUIVENMELKER - Louis is geboren op 15/12/1921 en was heel actief binnen de duivensportwereld.

Hij stichtte samen met nog enkele anderen in 1957 de duivenbond Verbroedering en was hiervan liefst 34 jaar voorzitter. Hij was tevens CVP-gemeenteraadslid van 1965-1970 en medestichter Oudercomité school Droeshout.

Louis was gehuwd met Louisa Uyttersprot, zuster dus van Fons. Zij wordt weldra 93 jaar.

SPECHTES OF HEMELRIJK - Het woord hemmerijck duidt aan dat het hier gaat om een hammerik, weide in een ham of kromming van een beek, dus hier in de kromming van de Asbeek.

De oorspronkelijke doening dateert ten minste uit de 14de-15de eeuw, misschien gaat de oprichting zelfs terug tot de Karolingische tijd (landbouwuitbating van de oude Borcht?).

Jan Van der Schueren, pastoor te Opwijk, bewoonde hier in 1422 zijn eigen huis ‘t Hemmerik. In de 17de eeuw was het hof nog een herenwoonst. Het Opwijkse geslacht van Hemelrike, Van Hemelrijk ontleent zijn naam aan het Hof ten Hemelrijk of Hemmerik.

Momenteel is de benaming Spechteshof nog steeds gebruikelijk en dit verwijzend naar de naam van Jan Baptist Verspecht, tweede echtgenoot van Anna Maria De Smedt, weduwe van Jozef Karel Vereertbrugghen, landbouwer op ‘t Hof.

Na de aankoop van de hoeve met de direct omliggende gronden (1977) kocht de gemeente de daarop volgende jaren nog een aantal aanpalende percelen aan en dit is nu het Hof ten Hemelrijk.?

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 aug 2014
Paul Onselaere
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief