Heemkundige kringen uit Pajottenland te gast in TERNAT

C21

Heemkundige kringen uit Pajottenland te gast in TERNAT

Suisselans_hoed
 
Hallpastorie
Maquettepensionaten2
Heemkundekringentrap
 
Glasraam
Defourneaugrafsteen
Poppenpastoor
 

Zaterdag 10 mei kwamen alle heemkringen uit het Pajottenland en de Zennevallei samen voor een heemkringenoverleg in Ternat. Ze waren er te gast bij de Cultuur- en heemkring Sint-Gertrudis. 's Namiddags werd er een bezoek gebracht aan de kerktoren en het archief van de heemkring in de pastorie op de Borredam.

Naast interessante documenten vind je daar ook de hoed en lans van de vroegere kerkwachter, in de volksmond de suisse, een kerkelijk ambt dat ontstaan is op het einde van de 19de eeuw. De naam suisse duidt erop dat de kerkbaljuw werd vergeleken met de Zwitserse Garde (Garde Suisse) van het Vaticaan. Tot de taken van de suisse behoorde het ophalen van de priester in de sacristie, en hem na de mis weer voor te gaan naar de sacristie. Tijdens de eredienst lette hij erop dat de jongeren niet zaten te praten. Tijdens de consecratie stond de suisse vooraan in de middengang van de kerk en salueerde. Dit ambt werd veelal doorgegeven van vader op zoon en het werd als een eer beschouwd het te mogen vervullen. Na het  Tweede Vaticaans Concilie van 1962 verdween dit ambt in de meeste parochies.

Daarnaast maquettes van de vroegere, Franstalige, private pensionaten voor kinderen van rijke burgers aan het station van Ternat. Deze werden tijdens de eerste wereldoorlog opgeëist door de bezetter en gingen niet meer open na de oorlog. "Ook in andere gemeenten, zoals in Pamel (Ledeberg) gingen ze dicht", zegt Walter Evenepoel. "Door de democratisering (algemeen stemrecht voor mannen) kwamen er meer openbare scholen en de burgerij was verarmd zodat de private scholen minder winstgevend werden." 

Deken De Ridder toont ook afbeeldingen van de grafsteen van de familie de Fourneau en het vroegere glasraam van het oksaal. Ook de bijna unieke verzameling poppen gekleed in de kleren van de verschillende kloosterorden wordt getoond. Enkel een museum in Wallonië heeft een vergelijkbare collectie.

Meer info: Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei www.erfgoedcelpz.be 

Contact : Karen Van Buggenhout - 0498 92 28 43

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2014
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief