TERNAT/SINT-MARTENS-BODEGEM - Voorstelling boek over Bodegemse Bijnamen

C21

TERNAT/SINT-MARTENS-BODEGEM - Voorstelling boek over Bodegemse Bijnamen

Driemetboekbodegemsebijnamen
Voorzitter Jean-Pierre Van der Kelen, eindredacteur Frans Van Droogenbroek en secretaris Edgard Van Droogenbroeck bij de voorstelling van het nieuwe boek uitgegeven door Heemkring BKW.
 
Bladboekbodegemse
De uitgave telt 448 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s.
 
Groepsfotoheemkring
Rik De Brandt, Celestine Van der Voorde, Edgard Van Droogenbroeck, Paul De Saeger,Frans Van Droogenbroek, Fons Van Droogenbroek en Jean-Pierre Van der Kelen met het boek en de foto's van de twee overleden auteurs.
 

Vrijdag vond in de lokalen van Testo in Ternat de voorstelling plaats van het door de Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap of Heemkring, onder redactie van Frans Van Drooghenbroeck, uitgegeven boek over Bodegemse Bijnamen van de ondertussen overleden auteurs Peter Van Rossem en Jozef Crabbe.

Het is een voor de streek uniek glossarium van bijnamen uit de 19de en 20ste eeuw. Velen hebben reeds bijnamen van hun dorp verzameld maar bijzonder aan dit werk is dat er ook een verklaring wordt gegeven van de betekenis van de naam, ook al moest men hiervoor tot tweehonderd jaar terug gaan in de tijd en had niemand soms nog enig idee van de oorsprong van de bijnaam. De twee auteurs, Peter Van Rossem en Jozef Crabbe, hebben er dan ook meer dan zeven jaar aan gewerkt. De urenlange interviews die ermee gepaard gingen, werden opgeslagen in een digitale audiotheek en kan in de toekomst ongetwijfeld nog zijn nut bewijzen in een gevorderd onderzoek op het Bodegemse dialect. Peter Van Rossem was een historicus en Jozef Crabbe kende de Bodegemse gemeenschap en hun bijnamen en familiebanden door en door. Dat er van hun opzoekingswerk postuum nog zo'n lijvig werk tot stand kwam is te danken aan heemkundige Frans Van Drooghenbroek uit Essene, die voor de eindredactie zorgde.

"De meeste bijnamen zijn genealogisch te verklaren", legt Frans uit, "het gaat om de naam van een grootmoeder of grootnonkel of een vroegere bewoner van een hoeve of een plaats. In het geval van het Vekeshof bijvoorbeeld moet men teruggaan naar de bewoners van 150 jaar geleden. Andere bijnamen gaan terug op een beroep zoals "van bakker" of een winkelnaam, zoals "van delhaize."

Sommige namen komt men in vele gemeenten tegen. Zo verwijst de bijnaam "van poepers" overal naar een gezin met veel kinderen. Ook "de langen" en "den dikken" vindt men uiteraard overal.

Het boek bevat 350 bijnamen en 1100 personen, soms met complexe namen. Het is een beetje een vervolg op een vorige B.K.W.-uitgave, Vijfduizend Bodegemnaren. De uitgave telt 448 pagina’s en is uitgevoerd in hetzelfde formaat van de vorige B.K.W.-publicaties (15,5 x 24 cm). Het boek is rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s. Het fraaie drukwerk is afgewerkt met een linnen boekband met goudstempeling, genaaid en voorzien van een geplastificeerde stofwikkel in meerkleurendruk.

Om te bestellen: De prijs bedraagt 37,- Euro, maar wie intekent vóór 6 december 2014 betaalt slechts 32,- Euro. Gelieve het bedrag over te schrijven op rekening BE96 0682 0081 6905 van Heemkundige Vereniging BKW.

De voorintekenaars kunnen het boek afhalen op de officiële voorstelling op 13 december 2014 om 15.00 uur in het Cultuurcentrum Solleveld te Bodegem.

Bijkomende inlichtingen: www.heemkringbkwbodegem.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2014
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief