TERNAT - CD&V schopt wild om zich heen na opmerkingen oppositie

C21

TERNAT - CD&V schopt wild om zich heen na opmerkingen oppositie

4842dacc-1eed-4c31-9a4f-0028be76b076
Vanderhasselt liet ondertussen het illegale reclamepaneel voor de sportinfrastructuur wegnemen. Een foutje van mijn zoon reageerde de burgemeester.
 

Oppositie met voeten vooruit tegen burgemeester ?

"Oppositie met voeten vooruit tegen burgemeester", kopt Het Kaatste Nieuws. "De laatste keer dat we dat verwijt kregen kwam dat uit de mond van CD&V- schepen Gunter Desmet. Hij beweerde toen dat de burgemeester geen bouwvergunning nodig had om in zijn zonevreemde hoeve in de bedrijvenzone een feestzaal in te richten. Dat de oppisitie zoiets had durven zeggen… Zes maand later diende de burgemeester dan toch een bouwaanvraag in", zegt Guido van Cauwelaert van VooruitGroenXL Een bevriende ambtenaar die nu in slechte papieren zit had hem waarschijnlijk die raad gegeven. Het motto van die ambtenaar is altijd geweest: “een onwettig besluit is ook een besluit, zolang er maar geen beroep tegen ingesteld wordt.” En dus leverde het schepencollege een vergunning af met de kromme redenering dat die zaal zoiets was als een cafetaria voor het bedrijf een kilometer verder. Creatief besturen zeker?

CD&V reageert super geagiteerd op de kritiek van VooruitGroenXL en Voor Ternat, op de zich opstapelende bouwmisdrijven van grote bedrijven waaraan de laatste vijf jaar niks werd gedaan. 

Naar aanleiding van de laatste gemeenteraadscommissie waarbij het bestuur het handhavingsbeleid op vlak van Ruimtelijke Ordening voorstelde, somden VooruitGroenXL en Voor Ternat nog eens de bouwovertredingen op die ze de afgelopen maanden aan de meerderheid voorlegden, omdat die nu al jaren getolereerd worden. "We stellen vast dat niet iedereen op dezelfde manier behandeld wordt", stellen de oppositie partijen.. "Niet elke bouwovertreding wordt op dezelfde manier behandeld. Zo kwamen er al vragen van VooruitGroenXL over de groenbuffer bij het bouwmaterialenbedrijf De Marie die na 5 jaar nog steeds niet aangelegd is en over illegale reclamepanelen van de burgemeester en De Marie in landbouwgebied langs de Assesteenweg. De burgemeester nam zijn panelen weg na een aanmaning, De Marie hield het been stijf en er werd een proces verbaal opgesteld.

VERDWENEN KLACHTEN

VooruitGroenXL vroeg ook te onderzoeken wie de klachten van burgers tegen het bedrijf liet verdwijnen maar kreeg nog geen antwoord. Was de hoogste ambtenaar zelf verantwoordelijk?" klinkt het.

IEDEREEN GELIJK MAAR PRIORITEIT VOOR CONTROLEREN VAN GROTE OVERTREDERS

"De duidelijke spelregels voor het aanvragen van vergunningen moet gevolgd worden, of het nu om een tuinhuis of een sportstal gaat", zegt Ines Swaelens van Voor Ternat. "In onze gemeente zijn verschillende grote bouwovertredingen gekend en wij verwachten dat het bestuur hier correct mee omgaat. Én prioriteit geeft aan de grote overtredingen. Zoals bij de Sportstal langs de Fossebaan in Wambeek. Die werd niet conform de vergunning gebouwd: ze staat een tiental meter verder dan aangegeven op het plan. Er werd bovendien een parking aangelegd in agrarisch gebied, zonder aanvraag. We kaarten al sinds mei aan dat het gebouw hoofdzakelijk zonder vergunning wordt gebruikt."

HOOGSPANNINGSLIJN ?

Al lange tijd is de sportstal van de familie Vanderhasselt een gevoelig onderwerp in de gemeente. Een eerste doorn in het oog bij vele mensen: een realisering, ondanks negatief advies van het Agentschap Landbouw & Visserij. "Omdat zij dachten dat er events en wedstrijden gingen plaatsvinden, maar intussen hebben we bewezen dat het louter om een oefenpiste gaat", zegt Vanderhasselt daar nu over.

De burgemeester vergeet er wel bij te zeggen dat de afgeleverde vergunning ook volgens Ruimte Vlaanderen (Stedenbouw)onwettelijk is. "Wat hij doet is mist spuien", reageert raadslid Van Cauwelaert. In landbouwgebied zijn maneges en sportaccomidaties gewoon niet toegelaten. Het is daar sinds jaar en dag feitelijk een manege waar men stallen kan huren om recreatiepaarden te stallen.

GEBOUW FOSSEBAAN NIET GEBOUWD VOLGENS PLAN BOUWVERGUNNING 

Dat gebouw voldoet niet aan de goedgekeurde plannen. "Wat ik nu ga zeggen zeg ik als ondernemer, niet als burgemeester", zegt de burgemeester in Het Laatste Nieuws. "De sportstal heeft niks met mijn burgemeesterschap te maken. Maar het klopt dat er een fout is gemaakt. Door de architect. Op de plannen was de hoogspanningslijn niet zichtbaar en dus werd er geen rekening mee gehouden. Op 8 februari 2022 werd dit aan het college van burgemeester en schepenen (CBS) gemeld. Dat het niet veilig was om te werken met kranen en hoogtewerkers indien we te dicht bij die hoogspanningslijn zitten.

VOOR TERNAT WAS MEDEPLICHTIG VOLGENS DE BURGEMEESTER

"Zelf nam ik uiteraard bij de behandeling niet deel aan het college", zegt de burgemeester. "Dus: twee CD&V'ers tegenover drie leden van Voor Ternat. Hadden ze tegen dit gegeven geweest, konden ze toen toch reageren? De beslissing: 'Het CBS neemt kennis van de voorgenomen gewijzigde inplanting van het gebouw. Bij een volgende bouwaanvraag op deze site is het aan te bevelen deze nieuwe inplanting mee te verankeren'."Maar de kritiek van Voor Ternat gaat natuurlijk wel over het feit dat Vanderhasselt niks doet om het dossier te regulariseren en dat er ondertussen (zogenaamde "oefen")wedstrijden blijven plaatsvinden in een site eonder vergunning.

PARKING AL ZEVEN JAAR ZONDER VERGUNNING : VERGETEN AAN TE VRAGEN

Voor de parking kreeg ik op 6 januari 2014 een vergunning voor drie jaar", zegt de burgemeester. "En het was toen een enorm drukke periode - het is mij ontgaan om na die drie jaar een planologisch attest aan te vragen. Maar er loopt nu een procedure bij Haviland tegeb de bouwmisdrijven. Die gaan  alles regulariseren. Niet bij de gemeente dus, om neutraliteit te behouden. Het is nu aan de intercommunale om te beslissen over de vergunning."zegt de burgemeester. Dat klopt natuurlijk niet! Haviland volgt het dissier bouwmisdrijf op maar geeft geen omgevingsvergunningen af. Een detail voor de burgemeester.

MISSCHIEN GEEN FOEFELAAR MAAR ZEKER ONBEKWAAM

Binnenskamets rommelt het al een paar maand. De burgemeester ziet de ernst van de situatie gewoon niet in, zegt een schepen. In feite is hij onbekwaam maar wue gaat het hem uitkeggeb?. Ondertussen staan er al verscheidene coalitiegenoten te trappelen om het ambt over te nemen.
"Nogmaals: ik heb niks illegaal gedaan en ik ben geen foefelaar", herhaalt Vanderhasselt meerdere keren, aan de journalust van Het Laatste Nueuws. "En de constructie met reclame is ook terechte commentaar. Alhoewel. Die kleine constructie staat daar al twintig jaar naast de steenweg. Daarop hing een zeil met 'Welkom Rock Ternat'. Enkele maanden terug verving mijn zoon het zeil met een wegwijzer voor de vrachtwagens die bij de sportstal moeten zijn. Ik heb mijn zoon onmiddellijk gevraagd om alles weg te halen, wat ook gebeurde."

PERKOPLANT

"En dan gaan er in de gemeente nog meer roddels en geruchten rond", weet ook Vanderhasselt. "Perkoplant bijvoorbeeld, dat ik enkele jaren terug aankocht. Daar zou ik een hotel beginnen. Waren halen ze dat? Het staat te huur nu voor agrarische doeleinden. Dan het kruispunt van de Assesteenweg en de Fossebaan. Daar zou ik gezorgd hebben dat er een rotonde komt, om het de vrachtwagens die van en naar de sportstal gaan makkelijker te maken. Van een rotonde is geen sprake - het wordt een kopie van het kruispunt aan de Delhaize. En dan is er nog het industriepark langs de Assesteenweg op de grond die ik aankocht. Dat kon ik zogezegd ook alleen maar als burgemeester. Wel, het bieden gebeurde onder gesloten omslag en ik bood 2,5 miljoen euro. Ik dacht zelfs dat het niet genoeg ging zijn, maar toch haalde ik het. Dat geld ging naar de kerkfabriek, dat de grond verkocht. Dus dat is toch ook goed voor de gemeente? Plezier doen al die roddels niet, zeker omdat het leugens zijn. Je kan daar moeilijk vrolijk van worden, maar ontmoedigen doet het mij absoluut niet. Omdat ik recht in mijn schoenen sta geeft het mij net meer motivatie om voor alles ten volle te gaan. En op een correcte manier uiteraard."

GROENBUFFER VAN VIJF METER MET INHEEMSE PLANTEN DOOR DE MARIE NA VIJF JAAR NOG STEEDS NIET AANGELEGD

Vanderhasselt wil in Het Laatste Nueuws "als burgemeester" reageren op het dossier De Marie. "Daar gaat het om een groenbuffer", klinkt het. "Het bedrijf heeft veertig jaar kunnen doen wat het wilde, maar nu werd er wel een pv opgesteld (nadat VooruitGroenXL het dossier in de gemeenteraad aankaartte). De zaakvoerder plaatste sparren en vindt dat beter, omdat die ook in de winter groen blijven. Maar in de vergunning (en in het RUO) staat dat het om streekeigen groen moet gaan. Dit dossier bevindt zich voor de rechtbank (het proces-verbaal werd naar het parket gestuurd, bedoelt hij) dus kunnen we er ook niks meer aan doen of over zeggen. Maar er is dus wel degelijk ingegrepen."

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 dec 2023
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief