ASSE – Zeven extra camera’s

C21

ASSE – Zeven extra camera’s

Jan_de_backer_p200
Schepen van Integrale Veiligheid Jan De Backer (ep)

Nog voor de zomer zullen er zeven extra camera’s in Asse hangen. De camera’s komen aan het station en in de nieuwe ondergrondse parking van Huinegem. Er wordt ook overwogen om een verplaatsbaar exemplaar aan te kopen.

De camera’s die sinds augustus in gebruik zijn hebben in Asse en omgeving al heel wat stof doen opwaaien. Schepen van Integrale Veiligheid Jan De Backer (CD&V) is nog steeds voorstander van het netwerk. Daarom worden er nu extra camera’s geplaatst. “Aan het station zullen er drie camera’s geplaatst worden”, zegt De Backer. “Samen met een betere verlichting moeten de camera’s in de stationsbuurt ook overlast voorkomen. Vier andere exemplaren worden voorzien in de nieuwe ondergrondse parking aan Huinegem.”
Het cameranetwerk in Asse is sinds augustus in gebruik. Ze hangen aan de voetbalvelden, in het centrum van Asse, in Zellik en op de parking van Syntra in Mollem. “De bedoeling van de camera’s is om vandalisme en andere overlast te voorkomen”, legt De Backer uit. “Ik ben altijd pleitbezorger geweest van die camera’s. Op en rond de voetbalvelden hadden we in het verleden altijd af te rekenen met vandalisme. Zo hebben we de kantine van Zellik al eens moeten herstellen na zware feiten. 80.000 euro heeft dat de gemeente gekost. Het cameranetwerk mag dan ook niet goedkoop zijn. Het is wel een feit dat sinds de ingebruikname er geen problemen meer zijn.”
Intussen wordt er aan gedacht om een verplaatsbare camera aan te kopen. “Daar moeten we met de Stuurgroep Integrale Veiligheid nog verder over praten. In het doodlopend stukje Pontbeek krijgen we vaak af te rekenen met sluikstorters. Een camera zou daar ook preventief kunnen werken. Als we dan een exemplaar aankopen dat verplaatst kan worden zou die meteen ingeschakeld kunnen worden op andere locaties. Zo is er ook vraag naar een camera op de parking aan Boekfos. Maar de aankoop van een verplaatsbaar exemplaar is wel duurder en dus moeten we het afwegen. De locaties waar de camera’s nu hangen zijn trouwens ook niet lukraak gekozen, dat gebeurt na overleg met de politie. De problemen worden in kaart gebracht en dan pas worden er knopen door gehakt.”
Camerabeelden helpen politie
Vanuit de oppositie is er kritiek op het cameranetwerk duur is en geen resultaten oplevert. Het systeem kost Asse momenteel 170.000 euro. Een echte evaluatie gebeurt pas binnen enkele maanden maar de voorbije dagen vroeg de politie wel al twee keer beelden op. Maandag werd een vrouw overvallen aan het ING-bankkantoor aan het Gemeenteplein. “De overval is gefilmd”, zegt schepen De Backer. “De camera’s hingen wel op een afstand van de bank maar toch kan de politie zien welke kleren de daders droegen.” Woensdag werd een apotheek overvallen in het Brueghelpark in Zellik. “De politie kon met de beelden van de camera’s daar meteen alle voertuigen controleren die daar toen door het centrum gereden zijn. Het netwerk is dus niet alleen nuttig om mensen op heterdaad te betrappen of af te schrikken, de beelden kunnen de politie ook helpen bij hun onderzoek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief