ASSE heeft er een nieuw park bij

C21

ASSE heeft er een nieuw park bij

Editiepajot_asse_asse_heeft_nieuw_park_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

Zaterdag werd in Zellik het Breughelbroek feestelijk geopend. Het Breughelbroek was jarenlang een vergeten en verwilderd stukje groen nabij de appartementsblokken van het Beughelpark. Nu is het omgetoverd tot een toegankelijk en aantrekkelijk park waar natuur en recreatie centraal staan.

Na de aankoop van het Breughelbroek door de gemeente Asse wilde die niet langer wachten om in Zellik een buurtpark aan te leggen. Jarenlang meden de naburige appartementsbewoners van het Breughelpark, het lager gelegen Breughelbroek. Door de vochtige bodem en door verwildering werd het park steeds minder toegankelijk. De natuur gedijde er echter uitstekend. Natuurliefhebbers en biologen deden er enkele opmerkelijke waarnemingen van zeldzame planten zoals de reuzenpaardenstaart. Daarom vroeg de gemeente aan de Vlaamse Landmaatschappij om van het gebied een park te maken waar het aangenaam is om te vertoeven en waar ook de natuur zich verder kan ontwikkelen.
In het najaar van 2010 werden eerst de nodige bomen en struiken verwijderd. Zo kwam er weer licht en ruimte in het park. In de zomer van 2011 werd het parkje toegankelijk gemaakt door de aanleg van verschillende soorten paden. Afhankelijk van de ecologische waarde van de ondergrond, kwamen er steenslagpaden, houtsnipperpaden, knuppelpaden,…. Zo zorgen houten knuppelpaden er bijvoorbeeld voor dat de natuurwaarden in de vochtige gebieden in het bos niet verstoord worden.
Om de toegankelijkheid te verbeteren langs de appartementen van het Breughelpark, werd er op het talud een opvallende trapconstructie met glijbaan aangelegd. Kinderen zoeven zo het park in en lopen over de houten paden naar de speeltuigen in het lagere deel van het park. Er werden immers ook twee volledig nieuwe speeltuinen aangelegd: eentje voor peuters en kleuters en een tweede voor de grotere kinderen, met avontuurlijke speelhindernissen. Aan het bestaande voetbalveld kwamen nieuwe ballenvangers.
In het park vormde een kunstenaar enkele dode bomen om tot schitterende houtsculpturen. De kunstwerken verwijzen naar de koestersoorten van de gemeente Asse. Zo kan je in de bomen onder andere huiszwaluwen, een ringslang en een eikelmuis terugvinden. Op enkele infoborden vind je meer informatie over de koesterburen en over de natuurwaarden in het park. De definitieve infoborden worden geplaatst in de loop van de winter.
De inrichting van het Breughelbroek kon tot stand komen dankzij een samenwerkingsovereenkomst die de gemeente Asse en de VLM hebben gesloten. De kosten van de inrichting zijn voor 100% gefinancierd door de gemeente. De Vlaamse Landmaatschappij was ontwerper en bouwheer. In totaal heeft de inrichting van het park 300.000 euro gekost. Vanuit de dienst leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant was er een subsidie van 25.000 euro. Het is dankzij die efficiënte samenwerking dat de planvorming en de uitvoering van de werken zo snel is kunnen gebeuren.
De inrichting van het Breughelbroek sluit aan bij de visie die Natuurpunt Asse ontwikkelde voor de verschillende groengebieden langs de Molenbeek- en de Maalbeekvallei in Zellik. Het is de bedoeling om die verschillende groengebieden met elkaar te verbinden, zodat de natuurwaarden in de gemeente Asse kunnen versterkt worden en er nieuwe wandelmogelijkheden gecreëerd worden.
Door te verhinderen dat de resterende open ruimte verder versnippert, dragen deze projecten bij tot de leefbaarheid in de Vlaamse rand rond Brussel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief