ASSE - Ascanusinstituut leert zijn leerlingen fietsen

C21

ASSE - Ascanusinstituut leert zijn leerlingen fietsen

Editiepajot_asse_fietsen_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_asse_fietsen_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_asse_fietsen_3_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Het Ascanuinstituut van Asse promoot het fietsen en investeert in 15 nieuwe fietsen voor de leerlingen. Zij willen zorgen dat de leerlingen opgeleid worden om dagelijkse fietsers te worden.

De fysieke conditie van de leerlingen is zwak, één op vier leerling heeft overgewicht, men beweegt te weinig, ...Onder de bezielende kracht van meester Dirk Van den Eynde, leerkracht aan het Ascanusinstituut, promotor van gezondheid en veiligheid in de school en MOSverantwoordelijke, wil de school iets ondernemen.
 
Ze kochten 15 fietsen, met dank aan de fietswinkel Loomans uit Asse. Op deze manier willen ze zorgen dat de leerlingen opgeleid worden om degelijke fietsers te worden. Deze fietsen zijn bestemd voor leerlingen van het eerste en tweede studiejaar om te leren fietsen. Zij krigen allemaal een peter of meter van het zesde studiejaar aan hun zijde.
 
Dirk Van den Eynde: “Ons doel is dat vanaf het derde leerjaar iedereen kan fietsen. Vanaf het derde jaar leren wij veel rond het fietsen. Het doel van dat alles is dat wij na het zesde schooljaar een soort fietsexamen kunnen afnemen”.
 
MOS staat voor milieuzorg op school en zij zijn sedert anderhalf jaar een logo 3 school (zowel voor MOS als voor MOSMobi).Er wordt aan verschillende domeinen binnen MOS gewerkt maar "mobiliteit en verkeer" liggen van in het begin zeer nauw aan het hart gezien de niet zo eenvoudige verkeerssituatie in de schoolbuurt.
 
Voor het behalen van het derde logo kregen ze €2.500 subsidies en die hebben ze zo goed mogelijk proberen besteden. De rest voor de aankoop van de fietsen werd bijgelegd door de school. Ze streven er al jaren naar om de leerlingen zo milieuvriendelijk mogelijk naar school te laten komen.
 
Ze organiseren ze reeds jaren een  "autoluwe fietsweken" per schooljaar en men beschikt ook over een verkeerseducatieve voetgangers- en fietsroute (de VERO's). Met die VERO's willen ze de leerlingen echte verkeersles geven en de oudsten leren fietsen in het verkeer. Vanaf het derde leerjaar wordt er stelselmatig aan de fietsbehendigheid gewerkt.
 
Maar nu willen ze met deze subsidies nog een stapje verder gaan: steeds meer kinderen in de laagste klassen kunnen niet fietsen en dat willen ze hen op school leren.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief