Het verhaal van Het Hof ter BRUKOM door Joris De Beul

C21

Het verhaal van Het Hof ter BRUKOM door Joris De Beul

Img_7810
 

 De werkgroep voor streek- en volkskunde stelde een nieuwe uitgave voor: “Het Hof ten Brukom”. 

Het is een studie van Joris De Beul die de geschiedenis van het Hof ten Brukom vertelt, in de historische context doorheen de eeuwen. 

Het landschap in West-Brabant is bezaaid met grote boerderijen. Zij vormen de stille getuigen van een agrarische wereld die vandaag is verdwenen. Meestal waren ze eigendom van grote bezitters: adel, rijke burgerij en vooral kerkelijke instellingen. Vele van deze landbouwexploitaties hebben de omslag naar een doorgedreven mechanisatie en schaalvergroting niet kunnen maken en zijn verdwenen of hebben een andere bestemming gekregen.

Brukom is een van de historische wijken van Sint-Pieters-Leeuw, vroeger het belangrijkste landbouwgebied van de gemeente het enige restant is het Hof ten Brukom, voormalig pachthof van de abdij van Ter Kameren. 

Deze hoeve is de vervanger van een ouder exemplaar dat teruggaat tot de ontstaansperiode van de abdij, de 13de eeuw.

De geschiedenis van dit hof is nauw verbonden met zowel de landbouwconjunctuur doorheen de eeuwen als met de pachtersfamilies die de uitbating verzorgden. Ook vormt de bezitsstructuur tijdens deze lange periode een spiegel van de veranderende maatschappelijke context. Deze studie is een reis doorheen de tijd, een boeiende ontdekkingstocht dus.

• Prijs: 5 euro
• Een jaarabonnement op de publicaties van de werkgroep kost 8 euro.
• Meer info: heemkunde@sint-pieters-leeuw.be .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief