BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 28 oktober

C21

BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 28 oktober

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 28 oktober - © Deschuyffeleer

Buurtwegen aan herstellen toe
Een reeks buurtwegen die in slechte staat verkeren krijgen op termijn een nieuwe outfit. Voor de administratieve begeleiding en de technische ondersteuning van de verschillende projecten werd het licht op groen gezet voor het verlenen van een ‘in-house’ opdracht aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Haviland. Die zal zo nu instaan voor de studie, het ontwerp, de werfopvolging en de veiligheidscoördinatie.
Raadslid Ghislain Vandercapellen pleitte voor een maximaal gebruik van duurzame materialen. In die zin geeft zijn oppositielijst Open voor de Mens de voorkeur aan beton eerder dan aan asfalt vooral ook voor het opvangen van het alsmaar zwaarder uitgebouwd rijdend landbouwmateriaal.
Schepen van Openbare Werken Dirk Willem verduidelijkte dat de drie wegen die in zeer slechte staat verkeren en dat zijn Puydt-Zullikstraat, Torrezeel en de Kamstraat mede door de noodzaak van het aanleggen van een afdoend sterk onderbed allicht een bovenlaag in beton krijgen.In Muydt-Rue Notre Dame, Akrenbos, Burght en Pontembeek gaat het, steeds volgens de schepen, eerder over onderhoudswerken waarbij enkel de toplaag in asfalt dient afgefreesd en vervangen te worden. In die straten blijkt het onderbed nog niet aan vervanging toe te zijn.Net zoals voor de verbinding Muydt-Notre Dame waarvoor met Lessen dient samengewerkt te worden diende voor Torrezeel ook een akkoord bereikt te worden met Herne. Zo wordt de breedte van de rijbaan er nu beperkt tot 3,50 m, wat volgens schepen Dirk Willem een snelheidsvertragend effect moet opleveren. Enkel ter hoogte van de huizen worden u-vormige elementen voorzien om het water op te vangen en af te voeren. Elders in de straat dient het water weg te trekken langs de velden en de weilanden en wordt afgezien van het plaatsen van boordstenen.“Bij dit alles speelt in het kader van de besparingen ook het prijskaartje mee”, gaf de schepen nog mee. “Zo ligt de prijs per m² voor asfalt merkelijk lager dan die voor beton”.Voor sommige straten gaat het enkel om de meest slechte stukken.
“De projecten dienen normaliter ook over meerdere jaren gespreid en dit volgens de budgettaire mogelijkheden om zo binnen de grenzen van het goedgekeurd financieel meerjarenplan te kunnen blijven. Wel mogen hiervoor de kredieten vanuit het Plattelandfonds aangesproken worden”, gaf schepen van Financiën Marleen Flament nog mee.

GAS-bemiddelingsreglement
Het nieuw bemiddelingsreglement van de stad Vilvoorde in het kader van de wetgeving op de gemeentelijke administratieve sancties werd goedgekeurd. Zo wordt het aanbod tot bemiddeling voor jongeren vanaf 14 tot 18 jaar in eerste instantie verplicht gesteld. Ook kan die jongere zich voortaan laten bijstaan door een advocaat. Vanuit de Federale Overheid werd de stad Vilvoorde een bemiddelaar toegewezen voor de gemeenten in Halle-Vilvoorde die zich in een samenwerkingsovereenkomst met Vilvoorde kunnen vinden.

Houthakselaar
Voor het beroep doen op de gemeentelijke houthakselaar dienen de inwoners voortaan ietwat dieper in hun geldbuidel te tasten. Zo dient er nu telkens een forfait betaald van 5 euro en geldt er bovenop een minimum uurtarief van één uur. Het uurtarief voor de eerste gemeentewerkman met hakselaar bedraagt 10 euro. De inzet van een tweede gemeentewerkman dan weer is vastgesteld op 7 euro per uur.

Financieel beheerder
Door de nakende opruststelling van de gewestelijke ontvanger geeft Bever er nu de voorkeur aan voortaan een beroep te doen op een eigen halftijdse financieel beheerder die zowel het gemeentebestuur als het OCMW moet bedienen. De eerder goedgekeurde personeelsformatie werd dan ook in die zin aangepast. Meteen werd ook de bediening vacant verklaard.

RUP centrum

De bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer maakt werk van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het centrum. Zo staat er op 26 november een plenaire vergadering met alle overheidsactoren en De Lijn op de agenda. ’s Avonds is het dan de beurt aan de adviesraden om kennis te nemen van het plan. Hiertoe was de milieuadviesraad uitdrukkelijk vragende partij.
Nadien dient de gemeenteraad het plan voorlopig goed te keuren, waarna het openbaar onderzoek kan opgestart worden en een hoorzitting voor de bevolking kan opgezet worden.

Tijdelijke feestzaal
Burgemeester Luc Deneyer kon ook meedelen dat het schorsingsverzoek bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen voor de afgeleverde vergunning voor de tijdelijke feestzaal op Akrenbos dat door omwonenden was ingediend verworpen werd. Met betrekking tot de bijhorende voorgenomen parking werd de gemeente in kortgeding evenwel opgelegd de parking niet verder aan te leggen en als dusdanig ook niet uit te baten. Tegen dit besluit heeft de gemeente nu wel beroep aangetekend.

Ophaling restafval voortaan om de twee weken
Doordat werd vastgesteld dat bij de wekelijkse ophalingen van het restafval veel gezinnen er slechts om de twee weken gebruik van maken heeft het bestuursteam van burgemeester Luc Deneyer besloten vanaf Nieuwjaar nog slechts om de twee weken een ophaling op te zetten. Die blijft wel doorgaan op vrijdag. Voor alle andere ophalingen wijzigt er niets. Een idee van de omvang van de besparing kan pas worden ingeschat na enkele maanden in de nieuwe regeling.

Tonnagebeperking op gewestweg

Nu ook het Waals gewest het licht op groen heeft gezet voor het invoeren van een tonnagebeperking van max. 3,5 ton in de rue de Grammont op de gewestweg Silly-Bever (N263) komt er alsnog een ontmoeting tussen de gemeentebesturen van Bever en van Silly voor het maken van de definitieve afspraken. Burgemeester Luc Deneyer wacht nu ook nog het advies af van de wegbeheerder, het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer. “Als alles volgens plan verloopt wordt het besluit van de tonnagebeperking op de gemeenteraad van november ter goedkeuring voorgelegd”, deelde hij nog mee.

Strooiweide
Voortaan mogen er op de strooiweide van het kerkhoven geen persoonlijke aandenkens meer aangebracht worden. “Het telkenmale met zorg verwijderen en terugplaatsen ervan leidt tot tijdverlies bij de gemeentearbeiders die met het onderhoud belast zijn. En zij die er toch een privéterrein willen van maken laten de urne best begraven of inzetten”, motiveerde schepen Dirk Willem de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

Parkeeroverlast in Freest
Nu aanbevolen wordt de schoolkinderen van Ak’cent in het centrum op te halen via de toegang in de woonwijk Freest leidt dit tot overlast bij de bewoners van de woonwijk. Er wordt geparkeerd op privé-eigendommen en voor uitritten en dit leidt dan tot verhitte discussies. Fractieleider Henk Verhofstadt van Open voor de Mens bracht het probleem te berde. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan de politie reeds te hebben aangezocht er in de nabije toekomst toezicht te houden. In eerste instantie zal preventief opgetreden worden en als dit niet helpt zullen er boetes uitgeschreven worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief