BEVER – Vier ecologische tuinen gooien hun poortjes open

C21

BEVER – Vier ecologische tuinen gooien hun poortjes open

Aankondiging_opentuindag_bever_2015
BEVER – Vier ecologische tuinen gooien hun poortjes open - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 7 juni gooien vier ecologische tuinen hun poortjes open voor het publiek. Een fietslus verbindt de tuinen. Het initiatief gaat uit van de gemeentelijke Milieuadviesraad (MAR) in samenwerking met VELT, dat overigens dat weekend zijn open eco-tuinendagen opzet over gans Vlaanderen. De vier tuinen zijn wel heel divers. Zo is een romantische bloementuin, een landelijke landschapstuin, een wilde tuin en een biodiverse tuin.

“Er kan gestart worden vanaf 10u aan de MAR-tent op de Plaats aan de St-Martinuskerk. De deelnemers ontvangen er een wegbeschrijving en een brochure met onder meer ook zoekopdrachtjes voor de kinderen in elke tuin. De tuinen zijn open tot 18u”, zegt Bart Roelandt, de trekker thema ecotuinen in de schoot van de MAR. “De vier tuinen zijn overigens aan elkaar gelinkt door een fiets- en wandellus van 10 km. Op de Plaats is er ruime parkeergelegenheid. Deelnemen kost 3 euro. Kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis mee op tocht. Voor iedere deelnemer is er een drankje”.
Romantische bloementuin
De romantische bloementuin van Sandra Verweij is 17 are groot. De langgerekte, bloemrijke borders zijn de grote blikvangers. Sandra zorgt elk jaar voor een bloemenweelde zonder weerga. Zij verwerkt trouwens een deel van de bloemen in met veel zorg en oog voor detail gemaakte bloemstukken. Maar haar tuin is meer dan borders alleen. De bezoeker kan er ook een verzorgde moestuin aanschouwen en er is zelfs ruimte voorzien voor een wilde bloemenweide. Oude knoestige knotwilgen geven de grens met de omliggende akkers en weiden aan. De voortuin van de charmant gerestaureerde hoeve wordt omzoomd met leibomen. Alles in deze tuin is charmant, van de eigenares tot het kippenhok toe. 
Landschapstuin 
In de mooie en aangename landschappelijke tuin van Werner en Loes Godfroid valt er heel wat te beleven en te zien. Als imker weet Werner wat belangrijk is voor zijn bijtjes. De tuin is omzoomd door een haag van streekeigen groen. Allerlei dieren vinden schuilplaatsen in takkenrillen, bijenhotels, vleermuizen- en vogelnestkasten.
In een gerestaureerde bakoven bakken de eigenaars zelf hun brood en nog veel meer. Achter de tuin lopen een kleine kudde houtlandschapen, twee ezeltjes en heel wat kippen.
Ernaast is een jonge aanplant met 15 verschillende hoogstamfruitbomen. Ook achter het huis vallen de fruitbomen op samen met vele soorten kleinfruit in rijen aangeplant. Tegen de gevel van een bijgebouw staan leiperen.
Voor het grijs water van de woning is er een eigen waterzuivering voorzien. Er is ook nog een zeer goed geïntegreerde poel.
De groentetuin wordt elk jaar wat groter. Werner en Loes proberen hun groenten zo veel mogelijk te combineren als preventie tegen plagen en ze laten sommige groenten zichzelf uitzaaien. Verder zijn er ook nog twee kruidentuinen met een zeer uitgebreid assortiment.
Loes geeft zelf cursussen over kruiden, koken en eigen brood bakken
Heel wat van de eigen opbrengst wordt verwerkt in gelei, sappen en confituren. Er zijn ook een droogoventje voor het drogen van fruit en kruiden en een mobiele bakoven voor pizza’s.
Wilde tuin
De wilde tuin van Gérard Thèves en Christine Hamande met een oppervlakte van 50 are is een mooie ecologische en rustgevende plek in het midden van de velden. Hoewel het oorspronkelijk een simpele weide was, wordt de tuin vandaag omringd door hagen.
Het is niet zomaar een tuin. Zo zijn er een bebloemde boomgaard te vinden, een bebost gebied, meerdere poelen en een moestuin. Zelfs de gebouwen dienen als ondersteuning voor heel wat klimplanten. Deze verschillende plekken verwelkomen flink wat wilde fauna aan onder meer vogels en amfibieën en bieden de mogelijkheid fruit en groenten te oogsten en kipverse eieren te eten. Chemische producten zijn hier al 40 jaar verbannen. De tuin bestaat dan ook bijna uitsluitend uit inheemse planten.
Deze wilde tuin laat niet meteen alles van zich zien. Wees dus aandachtig want hier leidt de natuur de tuinier en niet andersom.
Biodiverse tuin
Deze grote en prachtige tuin van Bart Roelandt en Sandra Muyldermans is bijzonder mooi ingepast in het glooiende landschap. De dynamische vormgeving en sterke structuur laten de bezoekers van vele tuinhoeken genieten. Voortdurend krijgen zij iets nieuws te zien. Hiervoor zorgen de vele hagen en haagjes. Langs slingerende trapjes en paadjes ontdekken zij de verschillende tuingedeelten met verrassende elementen zoals bloemenweiden en graslandjes, een akkerlandje met planten speciaal voor bijen en vlinders, kleurrijke borders, een moestuin, een composteergedeelte, een kippenren en een mooie vijver. Een gemengde haag omzoomt de tuin.
De beplanting werd zo divers mogelijk gekozen om aan zo veel mogelijk insecten, vogels en kleine zoogdieren voeding en woonplaats te bieden.
Achter de woning ligt een gezellig terras met heel wat potplanten en met een mooi zicht op de tuin. Fruitbomen en kleinfruit zijn overal ingepast in de beplanting.
Het tuinhuis dan weer is iets aparts. Het dak is bedekt met zoden met een grote variatie aan planten, waaronder hazenpootje. 
Meer info op www.opentuindagbever.blogspot.be of via 0472/45.97.86.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief