BEVER – Invoering tonnagebeperking krijgt een echt soap-gehalte

C21

BEVER – Invoering tonnagebeperking krijgt een echt soap-gehalte

Dsc00028
BEVER – Invoering tonnagebeperking krijgt een echt soap-gehalte - © Deschuyffeleer
 
Dsc00029
BEVER – Invoering tonnagebeperking krijgt een echt soap-gehalte - © Deschuyffeleer
 
Dsc00030
BEVER – Invoering tonnagebeperking krijgt een echt soap-gehalte - © Deschuyffeleer
 

De invoering van een al dan niet tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum van de gemeente vormt al jaren een druk gespreksonderwerp in de schoot van de Beverse leefgemeenschap. Nu de gemeenteraad enige tijd terug toch zijn goedkeuring hechtte aan de invoering ervan leek de kogel eindelijk door de kerk te zijn. Maar een recente plotselinge éénzijdige actie vanuit het Waals gewest gooide nu opnieuw roet in het eten.

Max 3,5 ton
Zo plaatste het Waalse gewest, blijkbaar zonder enig overleg met de belanghebbende partners in Vlaanderen, enkele dagen terug op de gewestweg Bever-Bassilly (de N263) op het grondgebied van Bassilly de al langer overeengekomen verbodsborden tot 3,5 ton met uitzondering voor het plaatselijk verkeer. “Deze keer blijft het  Vlaamse Gewest achterwege en van coördinatie en communicatie is er jammer genoeg helemaal geen sprake”, stelde de Open voor de Mens-fractie in de Beverse gemeenteraad bij monde van haar woordvoerder Werner Godfroid dan ook vast.
“Open voor de Mens ijvert sterk voor de verbetering van de verkeersveiligheid en mobiliteit en heeft steeds aangedrongen voor een gedragen globaal mobiliteitsplan, in overleg met alle betrokkenen, voor heel de gemeente. Recent beloofde burgemeester Deneyer dit najaar nog een evaluatie van het oude beleidsplan. Open voor de Mens is uiteraard blij met de actie vanuit het Waalse Gewest”, luidt het. “De actie vanuit Wallonië bevestigt nu dat de verkeersveiligheid op de N263 wel degelijk een prioriteit is. Wel laken wij het gebrek aan overleg en doortastendheid van de gemeente Bever en het Vlaams Gewest. Nu creëerde men door het gebrek aan coördinatie een onduidelijke en zelfs gevaarlijke situatie voor het vrachtwagenverkeer komende vanuit Bever en vanuit de snelweg. Zware vrachtwagens dienden nu immers rechtsomkeer te maken op de reeds drukke en uitermate gevaarlijke N263”.
Verwarrend
Inmiddels werden de Waalse verbodsborden door toedoen van burgemeester Luc Deneyer wel al weggenomen maar de borden die aangeven dat het plaatselijk verkeer toch nog doorgang had zijn wel blijven hangen aan de palen met de verkeersborden waarbij de snelheid op de gewestweg op het grondgebied van Bassilly beperkt wordt tot 70 km/u en zelfs op een gedeelte tot 50 km/u. Dit leidt dan tot de laconieke en nuchtere vaststelling dat die snelheidsbeperkingen aldaar niet gelden voor het plaatselijk verkeer. Dat plaatselijk verkeer mag er dus nu met de huidige aangebrachte verkeersborden tot 90 km/u over de gewestweg razen. Of toch niet soms?
Afspraken
Ook burgemeester Luc Deneyer was alleszins verrast door de plotse en niet-aangekondigde actie van de Waalse wegbeheerder: “Noch de bevoegde diensten van het Vlaamse gewest noch ons gemeentebestuur werden op de hoogte gebracht van de actie op de rue de Grammont (N263) in Bassilly. Op onze vraag werden de borden dan ook al de dag nadien verwijderd. Wij hebben nu nogmaals aangedrongen dat er zo vlug als mogelijk duidelijke en preciese afspraken voor de daadwerkelijke invoering komen tussen de Waalse en de Vlaamse wegbeheerder”. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief