HERNE / BEVER – Stel een edelmoedige daad van solidariteit door bloed te geven

C21

HERNE / BEVER – Stel een edelmoedige daad van solidariteit door bloed te geven

Bloedgeven_herne_bever_jan_2016
HERNE / BEVER – Stel een edelmoedige daad van solidariteit door bloed te geven - © Deschuyffeleer
 

Wie met goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar daadwerkelijk, persoonlijk en in alle eenvoud een edelmoedige daad van solidariteit, burgerzin en hulpvaardigheid wil stellen kan hiervoor de eerstkomende dagen alleszins terecht bij de bloedgevers zowel van Herne-centrum als van Bever. De komende week organiseren zij immers hun driemaandelijkse bloedinzamelingen. Niet alleen de trouwe bloedgevers zijn er dan uiteraard welkom maar evenzeer ook personen vanaf de leeftijd van 18 jaar die zich voor de eerste keer willen aanmelden als donor. Het blijken vooral jongeren te zijn die zich de jongste tijd opnieuw aangetrokken voelen tot bloedgeven. Moet zijn dat dit opnieuw trendy aanvoelt.

“Bloedgeven neemt maar een goed uur in beslag”, zegt bestuurslid Patricia Mattheus bij de bloedgevers van Herne-centrum. “Mits het aanvaarden van een klein prikje in de arm geeft de donor door het aftappen van zijn of haar bloed wel een aantal medemensen terug meer kracht om een of andere ziekte terug te dringen, verwondingen te helpen helen of langer in leven te kunnen blijven. Het is pas als men zelf in nood is dat men het belang van bloed te geven ervaart. Elkaar helpen is overigens nog steeds het mooiste geschenk!”
Bloedgeven is belangrijk
Rode Kruis-Vlaanderen verspreidt op www.rodekruis.be overigens enkele nuttige weetjes over het belang van bloedgeven. Door bloed te geven kunnen dagelijks honderden mensen geholpen worden na een ongeval, een bevalling of een operatie. Of nog omdat ze ziek zijn. Blijkt dat zelfs ongeboren baby’s soms al een bloedtransfusie nodig hebben.
Merkwaardig is ook dat 70% van de bevolking ooit bloed nodig heeft terwijl slechts 3% bloed doneert. Nuttig om weten is ook dat een donor met één bloedgift zelfs verschillende mensen kan helpen. In de huidige geneeskunde krijgt een patiënt immers enkel het bloedbestanddeel dat hij of zij nodig heeft. Het afgenomen wordt immers met plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes in drie belangrijke delen opgesplitst.
Het afgelopen jaar zamelde de afdeling Herne-centrum met haar 57 lentes in totaal 461 bloedgiften in. Bovendien dienden zich 21 nieuwe donoren aan. In Bever dan weer, in feite een zustervereniging ontsproten in de schoot van de afdeling Herne-centrum, liep de bloedschaal in het 25-jarig bestaan op tot 1175 bloedgiften en mocht het bestuur 105 nieuwe donoren optekenen.
In Herne-centrum is de bloedinzameling voorzien op donderdag 14 januari van 18 tot 21 u in de refter van de school van het Gemeenschapsonderwijs aan de Grotestraat. Meer info bij onder meer secretaris Etienne Van Schandevijl (054/30.03.23) of bestuurslid Coleta Geerts (0495/86.83.94).

In Bever worden de bloedgevers verwacht op dinsdag 12 januari van 16u tot 21 u in de parochiezaal in Poreel. Meer info bij voorzitter Philippe Allert (0476/452068).           
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief