BEVER – Defibrillator aan de ingang van de sporthal Ter Plasbeek

C21

BEVER – Defibrillator aan de ingang van de sporthal Ter Plasbeek

20160223_110747
BEVER – Defibrillator aan de ingang van de sporthal Ter Plasbeek
 
Sdc10644
BEVER – Defibrillator aan de ingang van de sporthal Ter Plasbeek
 
Sdc10652
BEVER – Defibrillator aan de ingang van de sporthal Ter Plasbeek
 

Ook Bever beschikt voortaan over een AED-toestel. Het toestel werd in het centrum van de gemeente opgehangen aan de buitenmuur van de sporthal Ter Plasbeek. Het toestel kwam er op aangeven van de jeugd- en de sportraad die de voorbije twee jaren twee volleybaltornooien opzetten om de aankoop mede te bekostigen. Het gemeentebestuur van burgemeester Luc Deneyer paste de ontbrekende euro’s bij.

AED-toestel
“Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen”, legt de bevoegde ambtenaar voor sport Nancy Duyms uit. “Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Een AED is heel eenvoudig te bedienen. Iedereen kan dan ook binnen een paar uur leren reanimeren en omgaan met een AED”.
De AED is een belangrijk apparaat bij de eerste hulp na een hartaanval, maar vervangt niet de gewone reanimatie. Die is nog altijd nodig om zuurstof toe te dienen en rond te sturen, anders raken de hersenen beschadigd. Ook om de tijd te overbruggen tot de AED er is, is reanimatie nodig. Een AED maakt derhalve een hulpmiddel uit bij de reanimatie maar kan het reanimatie in geen geval vervangen of overbodig maken.
“Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één. Elke dag blijken in België 30 slachtoffers buiten het ziekenhuis getroffen te worden door een hartstilstand. Onze gemeente telt heel wat locaties met een verhoogd risicoprofiel voor een hartstilstand. Denken wij maar aan de sporthal, de voetbalterreinen en de dorpskern met zijn talrijke activiteiten. Een hartstilstand laat zich bovendien niet voorspellen. Een sportieve niet-roker kan er evengoed door getroffen worden als iemand die erg ongezond leeft of al wat ouder is”, aldus nog Nancy Duyms.
Sport- en jeugdraad
Het is bij het opmaken van de activiteitenkalender voor de jeugd en voor de sport van 2014 dat de leden van de sport- en de jeugdraad met de idee op de proppen kwamen om opnieuw een groots volleybaltornooi te organiseren. Een goede reden daartoe werd al vlug gevonden. Nancy Duyms: “Vooral de sportclubs hebben, jammer genoeg, steeds vaker af te rekenen met levensbedreigende hartritmestoornissen bij hun leden. Een defibrillator zou dus ook in Bever in voorkomend geval mensenlevens kunnen redden. Daarom werd besloten om de opbrengst van het tornooi integraal te investeren in de aankoop van zo’n toestel. Zelfs het gemeentepersoneel, de school en de verschillende verenigingen hebben er immers baat bij”.
De tornooien in 2014 en in 2015 brachten tezamen 1.382€ op. Te weinig evenwel om een toestel aan te kopen. Maar door het bijpassen van het ontbrekend bedrag door het gemeentebestuur kon uiteindelijk toch zo’n toestel ter waarde van om en bij de 2.565€ aangekocht worden.
Hartveilige gemeente
Alhoewel de bediening van het toestel vrij eenvoudig is werd vanuit het gemeentebestuur toch ook geöpteerd het gemeentepersoneel en de verenigingen in de gelegenheid te stellen een aangepaste cursus van Het Rode Kruis te laten volgen. Zo bewandelt Bever dan ook het pad voor het uitgroeien tot een ‘hartveilige gemeente’, een actie die uitgaat van Het Rode Kruis. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief