DILBEEK - Preventiedienst zoekt vrijwilligers inbraakpreventie

C21

DILBEEK - Preventiedienst zoekt vrijwilligers inbraakpreventie

Editiepajot_dilbeek_preventiedienst_foto_jean-pierre_schoukens
Het team van de preventiedienst met van links naar rechts Tineke Smet, administratief bediende; Ann Du Bois, maatschappelijk assistente en Marrit Volckaert, preventieambtenaar. - Foto © Jean-Pierre Schoukens
 

De preventiedienst van de gemeente Dilbeek, eind vorig jaar verhuisd naar het voormalig politiekantoor aan de De Heetveldelaan in het centrum van Dilbeek, is naarstig op zoek naar vrijwilligers. De preventiedienst krijgt enorm veel vragen over de beveiliging van woningen. De aanvragen zijn niet bij te houden met de huidige ploeg van vijf vrijwilligers. Daarom is iedere vrijwilliger welkom.

De vrijwilligers krijgen een opleiding om de bevolking technopreventief advies te geven. Die tiendaagse opleiding is gratis. De technopreventieve adviseur gaat nadien op huisbezoek om de bewoners te adviseren over de beveiligingsmaatregelen voor hun woning. Van de vrijwilligers inbraakpreventie wordt verlangd dat zij over een rijbewijs en wagen beschikken, een blanco strafblad hebben en minimum achttien jaar jong zijn. Per bezoek ontvangt de vrijwilliger 10 euro vergoeding.
De inwoner die zijn woning heeft beveiligd na een bezoek van een vrijwilliger inbraakpreventie, kan van de gemeente een premie krijgen van 250 euro.
Meer informatie bij:
Preventiedienst
De Heetveldelaan 10
1700 Dilbeek
Telefoon: 02 568 00 40
Mail: preventie@dilbeek.be
 
Nog meer aanbod
Burenbemiddeling
De preventiedienst heeft nog een groter aanbod voor de bevolking. De preventiedienst doet ook aan burenbemiddeling. Burenbemiddeling is er om de communicatie met je buur te herstellen en samen te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. Een burenbemiddelaar neemt steeds een neutrale positie in, maar treedt nooit in de plaats van politie of gerecht. Burenbemiddeling komt niet tussenbeide wanneer de feiten strafrechtelijk zijn en al behandeld worden door een rechtbank. Burenbemiddeling wil juist verhinderen dat burenconflicten escaleren en zo bij politie of gerecht terecht komen.
Fietsgraveren
Een ander aanbod is het fietsgraveren. Dat gebeurt elke woensdag vanaf maart tot september met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus. Tijdens het Vijverfestival worden wel fietsen gegraveerd.
Aanbod voor scholen
De preventiedienst heeft ook een uitgebreid aanbod voor scholen.
Kleuter en lagere scholen kunnen verkeersactiviteiten aanvragen:
•             Verkeerswandelingen of fietstochten begeleid door de politie
•             Kennismaking met de combi voor kleuters
•             Fietsexamens afgenomen door de politie (met de bijbehorende brevetjes)
•             Fietsgraveren
•             Uitlenen van didactisch materiaal in het raam van verkeerspreventie
1.            De behendigheidspiste: een verkeersparcours dat met de fiets kan afgelegd worden
2.            De dode hoek koffer: een spelkoffer die de gevaren van de dode hoek laat zien
3.            Dode hoek vrachtwagen door Colruyt: er komt dan een vrachtwagen van Colruyt naar de school die dat wenst, de leerlingen van het lager onderwijs doen allerhande opdrachtjes om de gevaren van de dode hoek te leren kennen.
4.            Het zichtbaarheidsspel: een spel waarin men laat zien hoe belangrijk zichtbaar zijn in het verkeer wel is.
Voor secundaire scholen is er het aanbod:
•             Organiseren en financieren van preventiedagen in samenwerking met de betrokken scholen (hier komen allerlei thema’s aan bod: verkeersveiligheid, alcohol- en drugs, gezondheid, enzovoort..
•             Er is ook een aanbod van allerlei spelmateriaal en informatie rond uiteenlopende thema’s die de scholen kunnen lenen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2011
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief