DILBEEK in de wereld, de wereld in DILBEEK
Vlaanderen Feest Dilbeek 8 juli - Foto's © Deschuyffeleer
Leila Van Der Mauten las voor uit eigen werk - © Deschuyffeleer
Een bijzondere vermelding was weggelegd voor Sien De Meuter en haar Café Combinne - © Deschuyffeleer
Jubilerende verenigingen mochten aantreden en de felicitaties en de bloemen in ontvangst nemen - © Deschuyffeleer
Gastspreker dr. Walter Thiebaut, voorzitter van de stichting Vlamingen in de wereld - © Deschuyffeleer
burgemeester Stefaan Plateau - © Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
Traditioneel vierde Dilbeek ook dit jaar in de aanloop naar 11 juli het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op de Westrandkouter. Met de viering met woord, zang en muziek wil de gemeente zich zo richten tot al haar inwoners die Dilbeek Vlaams en groen willen houden. De organisatie berustte in de handen van de Cultuurraad i.s.m. het gemeentebestuur, het Cultuurcentrum, Vlaanderen Feest en de Vlaamse Rand. De centrale figuur bij de regie van de organisatie was Jan Erkelbout. Diane Van Hove was de gastvrouw.
Als thema voor het Vlaams feest werd dit jaar gekozen voor ‘Dilbeek in de wereld, de wereld in Dilbeek’. Dat Dilbeek een gastvrije gemeente wil zijn en zich daarvoor uitermate wil inspannen staat buiten kijf. André Van Overberge lichtte het thema toe: “Wie blijft, moedigen wij aan Nederlands te leren want de Nederlandse taal verbindt ons allemaal”.
In het programma was ook plaats voor de 22-jarige studente Leila Van Der Mauten. Met ‘Nodig’ werd zij de winnares van de gedichtenwedstrijd van de Hogeschool Universiteit Brussel. Zij las voor uit eigen werk. Dichter Willem M. Roggeman, die sedert 2002 de titel draagt van Vlaams ambassadeur van Dilbeek, werd aangekondigd als winnaar van de jaarlijkse cultuurprijs die hem later in het jaar officieel zal worden overhandigd.
Als jubilerende verenigingen mochten het Davidsfonds St-Martens-Bodegem (25 jaar), Stylissimo Schepdaal (100 jaar) en de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter Itterbeek (125 jaar) aantreden en de felicitaties en de bloemen in ontvangst nemen.
Een bijzondere vermelding was weggelegd voor Sien De Meuter en haar Café Combinne waar anderstaligen iedere donderdag geduldige en geïnteresseerde Nederlanstalige gesprekpartners vinden om in eerste instantie Nederlands te leren en zonder schroom te praten en daarnaast ook ideeën uit te wisselen boven de culturele diversificatie heen. Zo legden een Iranees, een Peruviaan en een Franstalige Dilbekenaar hiervan een daadwerkelijke en fel gesmaakte getuigenis af.
Voor de feestrede deed de organisatie een beroep op gastspreker dr. Walter Thiebaut , de voorzitter van de stichting Vlamingen in de wereld. Zijn vereniging omvat een actief netwerk van Vlamingen die in het buitenland belangrijke functies vervullen en die daar hun streekgenoten helpen en ondersteunen, hun sociaal leven stimuleren en hulp bieden waar nodig. Ook wordt aandacht besteed aan de terugkerende Vlaming. Volgens Walter Thiebaut zitten er zo’n 300000 Vlamingen verspreid over de hele wereld waarbij zakenlui, studenten en gepensioneerden de meerderheid vormen. In zijn toespraak legde Thiebaut het accent op de geringe bekendheid van de Vlaamse identiteit in het buitenland en luidde hij de noodklok om er ook aan Vlaamse imagobuilding te doen.
Met een dankwoord van Vlaams volksvertegenwoordiger Willy Segers, een receptie en een gesmaakt optreden van Les Øffs werd de plechtigheid afgesloten.
'Nodig' van Leila Van Der Mauten
Ge voelt aan alsof ge lucht zijt,
ge weegt niks, maar ge bestaat.
Ik wist niet dat gij zo diep zat,
maar ik voel het als ik praat
dat gij hangt aan al mijn woorden,
dat ge zweeft op mijn geluid.
Ge ligt genesteld op mijn lippen,
dus ik spreek u niet meer uit.
Ik heb u nodig als mijn lichaam,
of als wat mijn lichaam voedt.
Gij zijt mijn hart niet, noch mijn longen,
maar ge gutst als waart gij bloed.
Ge bestuurt mij, ge beleeft mij,
ge houdt mij recht als mijn gestel.
Ik durf u niet meer te lossen,
want dan ben ik enkel vel.
10 jul 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
Terug