LIEDEKEKERKE / ROOSDAAL – Windturbines en gezondheidsrisico’s

C21

LIEDEKEKERKE / ROOSDAAL – Windturbines en gezondheidsrisico’s

Editiepajot_liedekerke_infoavond_windturbines_foto_jacky_delcour__1_
Cardioloog Marc Goethals. - Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_infoavond_windturbines_foto_jacky_delcour
Ruime belangstelling. - Foto's © Jacky Delcour
 

“Leefbaar Liedekerke Roosdaal” organiseerde donderdagavond in Parochiehuis Liedekerke een infoavond over de gezondheidsrisico’s betreffende windturbines. Gastspreker van dienst was cardioloog Marc Goethals van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis uit Aalst.

Er waren honderdtachtig mensen, afkomstig uit gans het Pajottenland, aanwezig op deze infoavond.
Industriële windturbineparken hebben een niet te onderschatten impact op de gezondheid van de omwonenden, tot twee kilometer in de omtrek, zo blijkt uit onderzoek. De medische wereld trekt aan de alarmbel.
Cardioloog Marc Goethals, van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, woont in de Brusselse noordrand en volgt de problematiek op de voet:"Er is dringend nood aan objectieve geluidsmetingen om uit te maken tot op welke afstand de normen van de WGO nog worden overschreden en minstens die afstand te respecteren tussen de windturbines en de bewoning. Want wat voor nut heeft het nog om zulke parken te bouwen als je er de gezondheid van de mensen mee schaadt?"
Geluidsoverlast blijkt het grootste probleem te vormen. De Nederlandse fysicus Frits van den Berg (universiteit Groningen) beschrijft het in zijn doctoraatsthesis als volgt: "De lange wieken maken een geluid dat tot op twee kilometer afstand te horen is en 's nachts aanzwelt: een sterke ruis met daar bovenop een 'klots' of 'bonk'. De ene hoort er een passerende roeiboot in, de andere denkt aan een oude laars in een droogtrommel, een eindeloze trein, de branding of een opstijgende 747."
De Franse Academie van Geneeskunde bestudeerde de gezondheidsimpact van windturbines in een uitgebreid rapport. "Lawaai vormt het grootste risico", zegt Claude-Henri Chouard, hoofdauteur van het rapport. "Omwonenden van windturbines klagen het meest over geluidsoverlast. Dat kan reële gevolgen hebben voor de gezondheid." Het gaat dan om stress, slaapstoornissen, hoofdpijn, depressie, prikkelbaarheid, vermoeidheid.
Nachtlawaai jaagt ook de bloeddruk omhoog, zo blijkt uit onderzoek van de Londense Lars Jarup et al. Zij kwamen tot de bevinding dat de bloeddruk van testpersonen steeg zodra de geluidsgrens van 35 decibel overschreden raakte. De vrijwilligers bleven doorslapen en waren zich niet bewust van de bloeddrukstijging, maar het kwaad was uiteraard wel geschied. Zie ook 'hoe werkt stress op de slaap'.
Uit de WGO-studie Lares (Large Analysis and Review of European Housing and Health Status) bleek in 2004 al dat nachtlawaai één op de vier mensen ziek maakt. Bij volwassenen staan depressiegebonden aandoeningen voorop (slapeloosheid, anhedonie, verlies aan eetlust en zelfrespect), artrose, maagaandoeningen, luchtwegeninfecties en migraine. Bij kinderen (1 tot 17 jaar) springen vooral de verhoogde risico's voor bronchitis, luchtwegeninfecties en depressie in het oog.
De cluster van symptomen die mensen in de buurt van windturbines vertonen, beschrijft Pierpont als het Wind Turbine Syndrome. Het gaat om:
- slaapproblemen
- hoofdpijn
- misselijkheid, duizeligheid
- vermoeidheid, angst, prikkelbaarheid, depressie
- concentratie- en leerproblemen
- tinnitus (oorsuizen)
“Leefbaar Liedekerke Roosdaal” wil het open landschap en de natuurlijke omgeving in stand houden, is vóór een beter milieu, vóór duurzame energie en vóór een goede leefomgeving. Wij zijn daarom bezorgd over de schadelijke effecten van windturbines op de gezondheid van omwonenden, zoals overlast door slagschaduwen en slaapstoornissen door laagfrequent geluid. Wij merken dat overheden en politici geneigd zijn windenergie te omarmen als de beste oplossing om duurzame energie op te wekken, waarbij gezondheidseffecten voor bewoners en de aantasting van de leefomgeving op het tweede plan lijken te komen.
Wij voeren op een positieve manier propaganda VOOR een duurzaam platteland
De industriële windturbines die men overweegt te plaatsen meten elk liefst 150 m hoog! Vergis u niet, 150 m is zowat 3x de kerk van Liedekerke (52 m) of Roosdaal (51 m) of pakweg 45 m hoger dan het Atomium. Vanuit welke locatie in Liedekerke ook zal je deze 4 windreuzen zien. Om u een idee te geven: de 3 windturbines langs de E40, ter hoogte van afrit Wetteren, zijn zichtbaar - zowel komende van Gent als komende van Aalst – van op liefst 7 km.
Op onderstaande website kan u alle extra info vinden.
Alsook u inschrijven op de nieuwsbrief (contactpagina).
www.leefbaarliedekerkeroosdaal.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2011
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief