Plattelandsfeesten in proeftuin ROOSDAAL

C21

Plattelandsfeesten in proeftuin ROOSDAAL

Editiepajot_roosdaal_plattelandsfeesten_foto_ingezonden
Ingezonden Foto (IF)
 

Op zondag 18 september organiseert de Landelijke Gilde Roosdaal in samenwerking met het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit ‘Pamel’ in de proeftuin aan de Molenstraat 26 te Roosdaal-Pamel ‘Plattelandsfeesten’ in het kader van de ‘Dag van de Landbouw’.

Het bedrijf
In het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit ‘Pamel’ in Roosdaal worden teelttechnische proeven uitgevoerd, onder meer op frambozen en aardbeien. Via voorlichtingsactiviteiten zoals studiedagen, cursussen, proefveldbezoeken en opendeurdagen worden de resultaten en inzichten ter beschikking gesteld van de telers. Ook hobbytelers en alle fruitliefhebbers zijn welkom.
De aardbeien en het kleinfruit worden gekweekt volgens de biologische teelt. Er wordt onderzocht welke bemesting meest aangewezen is. Bijen zorgen voor een goede bestuiving en vormen een garantie voor de biologische teelt. Zonder bijen en andere insecten zou de opbrengst maar half zo groot zijn.
Het programma
Vanaf 12.00 tot 18.00 uur kan u gegidste rondleidingen in de Proeftuin volgen met deskundige commentaar en mogelijkheid om zelf fruit te plukken(appels, peren, frambozen en aardbeien).
Er zijn demonstraties van landbouwwerkzaamheden met Brabantse Trekpaarden op ‘kordeel’, een techniek die uniek is in de wereld en net als ons fiere Brabants Trekpaard met uitsterven bedreigd is. Toerisme Vlaams-Brabant zal aanwezig zijn met een stand, met bijzondere aandacht voor de initiatieven die de Provincie Vlaams-Brabant nam om het Brabants Trekpaard te ondersteunen en er één van de drie pijlers van het toeristisch beleid van te maken, naast geuze en parken en natuur. Die andere pijlers zullen op de dag van de Landbouw overigens ook ruimschoots aan bod komen.
Het ‘Huisorkest de Valier’ zorgt voor de animatie en ook de aanpalende zorgboerderij ‘De Valier’ kan bezocht worden. Voor de kinderen is er kinderspel in het stro, een ‘vliegend tapijt’, een tekenwedstrijd en mogelijkheid zich te laten maquilleren. Tattoos en ballonnen zullen beschikbaar zijn tot de voorraad strekt. Voor jong en oud zal er vanaf 13u.00 mogelijkheid zijn een koetsentocht met Brabantse Trekpaarden mee te maken.
Eten en drinken uit eigen streek
De dag staat immers in het teken van eten en drinken uit eigen streek, met Roosdaals varken aan ’t spit, Pajottenlandse mattentaarten, vers Roosdaals fruit en hoeveijs en uitsluitend drank uit eigen streek: frisdrank en water uit de Roosdaalse Lebergbronnen en uiteraard ook geuze, kriek, lambik en ‘jounk’.
Ruiter- en mentocht
Vanaf 10.00 uur start voor de ruiters en menners aan het Koetshuis, te Roosdaal-Strijtem - één van de meest pittoreske sites in Vlaams-Brabant - een ruiter- en mentocht langs o.a. de Molen van Kapitein Zeppos en de ‘bunkers’ en de Pajottenlandse natuur.
Kortom een programma om letterlijk duimen en vingers van af te likken en waar u zeker niet mag ontbreken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2011
Jacky Delcour
IF
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief