PEPINGEN - Drogo trok doorheen de velden

C21

PEPINGEN - Drogo trok doorheen de velden

Bell_drogo_ommegang_drogo
 
Bell_drogo_ommegang_paters
Bell_drogo_ommegang_wagen
Bell_drogo_ommegang_1
 
Bell_drogo_ommegang_2
Bell_drogo_ommegang_fanfare
 

De Drogo-ommegang trok met ruiters en de plaatselijke Theobalduszonen door het mooie landschap van Bellingen. De vzw Bellingahaim maakte er een mooi geheel van. Op de binnenkoer was het even genieten van Konijn met Geuze. Alleen was er zondagmorgen geen konijn meer te krijgen. Deze lekkernij viel zo in de smaak dat de voorraad zaterdagavond al was uitverkocht. 

Precies 126 jaar geleden, in 1881, deed de toenmalige pastoor van Bellingen, Felix Wielant, bij een opkuis van de kerk een ontdekking die het verdere sociale leven van zijn dorp zou bepalen: tussen de gewelven van het dak van de kerk stootte hij op relikwieën van de heilige Drogo die daar zo'n 100 jaar eerder waren verstopt door monniken die op de vlucht waren voor Franse troepen. Meteen werd in Bellingen beslist om elk jaar, naar aanleiding van het feest van de patroonheilige, met de relikwieën een rondgang te maken door het dorp om mensen en dieren van allerlei onheil te behoeden.

De Drogo-ommegang bracht mensen samen. In tegenstelling tot heel wat andere processies heeft Bellingahaim geen moeite om voldoende figuranten te vinden. We hebben al jaren zo'n 100 gekostumeerde deelnemers. De opbrengst stelt Bellingahaim in staat het ontmoetingscentrum Terloo verder uit te bouwen en te onderhouden. Hier vergaderen tal van verenigingen en er komen ook groepen op kamp tijdens de schoolvakanties en tijdens de weekends. Met de opbrengst wil Bellingahaim elk jaar en stukje van Terloo vernieuwen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jun 2008
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief