Start provinciale biodiversiteitscampagne in BEERSEL

C21

Start provinciale biodiversiteitscampagne in BEERSEL

Editiepajot_bart_devill__biodiversiteit1
Start Biodiversiteitscampagne in Huizingen / foto's Bart Devillé
 
Editiepajot_bart_devill__biodiversiteit2
Jean-Pol Olbrechts en Hugo Casaer / foto Bart Devillé

De lancering van de provinciale biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’ gebeurde in de gemeentelijke basisschool van Huizingen. De Beerselse burgemeester Hugo Casaer, zorgde voor de verwelkoming en gaf uitleg over de gemeentelijke inspanningen voor het bevorderen van de biodiversiteit. Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu, stelde ‘Je hebt meer buren dan je denkt’ voor en lanceerde de biodiversiteitscampagne officieel. Ook toonde hij het bijhorende campagnemateriaal, zoals de Biokit en de koesterschijf. Het hele gezelschap bracht ook een terreinbezoek aan het nabij gelegen Vredesbos, waar de leerlingen van de gemeentelijke basisschool van Huizingen broedhopen voor het vliegend hert(favoriete koesterbuur van Beersel) aanlegden, hagen en houtkanten aanplantten voor de iepenpage en een nestkas hangden voor de steenuil.

Burgemeester Hugo Casaer gaf ook een overzicht van de inspanningen die Beersel levert op vlak van natuur en milieu en uiteraard ook de biodiversiteit. Heel veel aandacht krijgt de plattelandsontwikkeling,  in samenwerking met andere omliggende gemeenten wordt het stroomgebied van de Zenne aangepakt. Beersel werkt ook nauw samen met Natuurpunt, zorgt voor de verspreiding van streekeigen groen en activeert knotbomenprojecten. Ook werd de Groene Pluimprijs in het leven geroepen en het Vredesbos aangeplant.

Gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts wees er op dat in Beersel al heel wat tot stand kwam op gebied van natuurbescherming en milieu en dat hier om ook de start van de provinciale biodiversiteitscampagne voorbehouden werd aan Beersel.

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde, aan leefgebieden, aan planten en dieren. De biodiversiteit neemt alarmerend snel af. In Vlaams-Brabant is ongeveer één derde van de dieren en planten bedreigd door vervuiling en versnippering van hun leefgebieden. Nochtans zorgt biodiversiteit voor zuiver water, een vruchtbare bodem, zuivere lucht of gaat overstromingen en erosie tegen. Daarom plaatste de provincie Vlaams-Brabant biodiversiteit centraal in haar milieubeleidsplan.

“Vandaag lanceren we de unieke campagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’. Deze campagne loopt over vier jaar. Samen met alle gemeenten,  regionale landschappen, natuurverenigingen en andere partners gaan we de lokale biodiversiteit met woord en daad beschermen en verbeteren. Dit gebeurt concreet door de samenwerking tussen lokale spelers te bevorderen en de bestaande initiatieven te integreren. We gaan ook de gemeenten, hun inwoners en lokale groepen actief sensibiliseren en hen aanzetten en ondersteunen bij acties” zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts. Momenteel doen al 62 van de 65 gemeenten van Vlaams Brabant mee. Sint-Genesius-Rode, Drogenbos en Roosdaal laten het nog afweten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2010
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief