BEERSEL - Herinrichting Winderickxplein stuit op verzet

C21

BEERSEL - Herinrichting Winderickxplein stuit op verzet

Editiepajot_beersel_winderickxplein_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

De handelaars én bewoners van het Winderickxplein zeggen NEEN tegen het plan van het gemeentebestuur van Beersel voor de herinrichting van het Winderickxplein. Zij uiten hun ongenoegen met een raamaffiche en een petitie.
Intussen kregen wij een reactie van Wim Van Den Neste, Schepen voor lokale economie. Deze kunt U lezen op het einde van dit stuk

Het plan voorziet dat de wagens zullen verbannen worden van het Winderickxplein.
De uitvoering van dit plan, zoals het nu op tafel ligt, zal volgens handelaars van het Winderickxplein, een complete verkeerschaos veroorzaken en de zakelijke belangen van ongeveer alle handelszaken, de oude EN de nieuwe in gevaar brengen.
 
Lieven Delporte: “Niet alleen de lokale middenstand, maar ook de grotere handelszaken (Delhaize, Colruyt, Vastiau, Contact-GB, enz) dreigen in het gedrang te komen door een totaal fout beleid op het vlak van mobiliteit en parkeergelegenheid.Wij stellen ons hierbij ook vragen over de bereikbaarheid van onze lokale scholen”
 
Bram Roossens: “Het uitgangspunt van de gemeente is geen auto’s meer in Alsemberg. Het verkeer zo veel mogelijk bemoeilijken. Zij willen geen publieksparkings meer in het centrum.”
 
VOORSTELLEN
De handelaars van het Winderickxplein vragen het behoud van de oude Houtweg met tweerichtingsverkeer en parkeergelegenheid aan beide kanten ervan; de heraanleg van de Zoniënwoudlaan met een breedte die gewoon aansluit op wat op het grondgebied van de gemeente Sint-Genesius-Rode is gerealiseerd, met voorsorteren voor de ingang van de parking van Delhaize en voorsorteren voor de automobilisten die naar Eigenbrakel wensen af te slaan.
 
Verder vragen zij een Eigenbrakelsesteenweg van voldoende breedte om de voertuigen die naar Rode wensen af te slaan toe te laten voor te sorteren; het openhouden van het Winderickxplein voor verkeer in beide richtingen, met beperking van de snelheid tot 30 kmluur en parkeergelegenheid met een capaciteit van ten miste 18 voertuigen voor beperkt parkeren en minimum 24 plaatsen voor onbeperkt parkeren.
 
HAVILAND
Het plan van het studiebureau van Haviland, zoals het enkele jaren terug voorgesteld werd door het gemeentebestuur lijkt hen een geschikte basis.
 
Dat voorzag een totale parkeercapaciteit van tenminste 32 publieke plaatsen voor beperkt parkeren en 80 publieke plaatsen voor onbeperkt parkeren in de zone Winderickxplein, Eigenbrakelsesteenweg, Houtweg en de parking bezuiden de Zoniënwoudiaan; een rondpunt op de plaats van het huidig verkeerseilandje op het Winderickxplein en een grondige heerevaluatie van de verkeerssituatie voor Sint-Viktor en Colruyt, die voor een groot deel aan de basis ligt van de huidige verkeerschaos.
 
BREUK
De eensgezindheid onder de handelaars is echter wel verbroken, nadat het gemeentebestuur inderhaast een vergadering bijeengeroepen heeft en daar enkele toegevingen hebben gedaan. Dat was ook de oorzaak dat er niemand op de foto wilde.
 
Lieven Delporte: “Ik ga echter gewoon verder met de affiches en de petitie”.
 
Reactie van Wim Van Neste, schepen van lokale economie
De handelaars van het Winderickxplein, waarvan een belangrijk deel zich reeds lang heeft verenigd in de ”Verenigde Handelaars B.L.A.D.H.” bereikten, samen met het gemeentebestuur, vertegenwoordigd door schepen van Lokale Economie Wim Van Den Neste, die ter zake met de burgemeester en de betrokken diensten overleg pleegde. een consensus over de heraanleg van het Winderickxplein.
 
Door een combinatie van onjuiste en onvolledige communicatie en stemmingmakerij ontstond einde vorige week wat beroering op het plein die uitmondde in een afficheactie bij een aantal handelaars. Na overleg met de handelsvereniging, vertegenwoordigd door Marc Van Keer, en contacten met schepen Van Den Neste werd zeer snel een vergadering belegd op maandag 6 september. Op deze vergadering werden de plannen over de heraanleg nogmaals verduidelijkt en werd al snel duidelijk dat de voorgestelde aanpak de juiste is.
 
Het overlegmodel heeft hier dus duidelijk zijn vruchten afgeworpen De lokale overheid kon haar plannen verduidelijken en toelichten waarom deze en gene beslissing werd genomen, terwijl de lokale handelaars op een serene wijze hun vragen konden formuleren en een duidelijk antwoord kregen.
 
De lokale handelaars formuleerden daarenboven aan aantal punten die het geheel nog zou kunnen verbeteren. Opmerkingen vooral op verkeertechnisch vlak waarvoor afzonderlijke beslissingen kunnen genomen worden, alsook aangaande bijkomende beschikbare ruimte die zich buiten het huidig ontwerp bevinden.
 
Deze zijn ondermeer: Controle op de toepassing van het kort parkeren 7/7; optimaal voorzien van extra parking aan het huis van het “Water” dat wordt afgebroken voor uitbouw van een bijkomend project; snelle aanleg van een voorlopige parking tijdens de werken; snelle opstart van onderzoek tot realiseren van een parking met verdiep aan het voetbalptein (betalend); verkeerstechnisch optimaliseren van de verbinding laden/lossen zijde viswinkel/belgecomwinkel, ook op de plaats voorbehouden voor verhuiswagens; overleg opstarten vanuit de gemeente met gewest aangaande het afstemmen verkeerslichten op gewestweg aan oude Colruyt, St.-Victor, om het verkeer zo vloeiend mogelijk te laten verlopen;
Onderzoek of afaanleg van parkings aan Delhaize (vroeger benzinestation) mogelijk is; mogelijkheid om ter hoogte van Patisserie Andy (parking) terug te keren richting Brusselsesteenweg én richting Eigenbrakel.
 
Na dit constructieve overleg wil de VZW Verenigde Handelaars B.LA.D.H dan ook blijven fungeren als overlegorgaan tussen lokale overheid en lokale handelaars.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief