BEERSEL / SINT-PIETERS-LEEUW - Wereldprimeur: Belgische Derbigum lanceert Derbipure, het eerste plantaardig dakmembraam ter wereld

C21

BEERSEL / SINT-PIETERS-LEEUW - Wereldprimeur: Belgische Derbigum lanceert Derbipure, het eerste plantaardig dakmembraam ter wereld

Editiepajot_spl_derbigum_1_foto_merckx
Derbipure werd op een speciale manier voorgesteld. - Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_aerts_foto_merckx
Hans Aerts stond mee aan de wieg van Derbipure. - Foto's © Felix Merckx

Met het plantaardige, wit dakmembraan Derbipure schrijft Derbigum geschiedenis. De Belgische specialist in waterdichte en energiebesparende dakbedekkingmaterialen brengt in wereldprimeur een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze roofing.

Derbipure, op basis van plantaardige oliën en harsen, is het gevolg van twee jaar intensieve research en krijgt in het najaar het Cradle to Cradle®-certificaat toegekend.
 
Hans Aerts, R&D Manager: “Het plantaardige dakmembraan past binnen onze ‘greennovation’-strategie. Bedoeling is om deze gepatenteerde technologie op termijn te gebruiken voor alle bitumenhoudende producten.”
 
ONTSTAAN
Een team bij Derbigum kreeg de opdracht om een membraan te ontwikkelen dat dezelfde eigenschappen heeft als de huidige bitumineuze membranen van DERBIGUM, maar niet afkomstig is van ruwe olie.
 
Hans Aerts: “Daar zijn we in geslaagd door twee componenten samen te voegen. Het eerste bestaat uit vegetal oliën. Dit zijn zuiver plantaardige oliën die worden geëxtraheerd uit planten, bomen en andere organismen die groeien dankzij fotosynthese. Gekende voorbeelden zijn koolzaad en raapzaad, die na een destillatieproces producten opleveren die onder meer kunnen gebruikt worden voor de productie van biodiesel of biopolymeren.
Nu, de restfractie die na het destillatieproces van deze oliën overblijft, is van weinig nut, en wordt tot op heden meestal gebruikt als brandstof. Het is precies dit residu dat wij gebruikt hebben als eerste component in de DERBIPURE formulatie.
Het tweede bestanddeel is een hars dat afkomstig is van dennenbomen. Zoals iedereen weet worden bomen gebruikt om papier van te maken. Bij dit productieproces is er ook altijd een natuurlijke restfractie. Deze kleverige brij wordt onder meer gebruikt in de kauwgomindustrie. Gezien de uitstekende eigenschappen van dit residu, is het een vaste component van DERBIPURE geworden”.
 
In de sector staat Derbigum al langer bekend als ecopionier. Vorig jaar introduceerde het bedrijf het NT-productengamma, waarbij solventen en vluchtige organische stoffen vervangen werden door plantaardige oliën en waarbij gerecycleerd bitumen gebruikt werd als grondstof. Vandaag zet de onderneming een revolutionaire stap verder met het eerste plantaardig dakmembraan wereldwijd.
 
Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat momenteel de Cradle to Cradle®certificering behandelt voor het plantaardig dakmembraan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief