BEERSEL - Ex-kankerpatiënten stappen door Groenland - deel 1

C21

BEERSEL - Ex-kankerpatiënten stappen door Groenland - deel 1

Groenland_gr
 

Serge De Breucker (Dworp), ex-kankerpatiënt is met een groep lotgenoten op expeditie naar Groenland.

Ex-kankerpatiënten willen aantonen dat het leven niet noodzakelijk eindigt na kanker. Het internationale team trotseert koude en sneeuw en ze brengen een krachtig, positief signaal.

De volgende dagen gaan we het reisjournaal van deze expeditie publiceren.
 
Korte routebeschrijving: vlucht vanuit Reykjavik naar Kulusuk met het vliegtuig. Van daaruit met een helikopter naar Tassilaq (klein stadje van
2.000 inwoners. Daar hebben we overnacht in een pension. De volgende ochtend (donderdagochtend) zijn we opnieuw vertrokken met een helikopter naar Isortoq. Hier wonen een 70-tal mensen en toen we er aankwamen stond de helft van het dorp op uitkijk. Hier hadden we onze laatste check-up van het materiaal, herschikken van het materiaal, kennismaking met onze Inuit mushers Mikkel, Denies, Peter en de 39 honden natuurlijk en de laatste keer naar het toilet (op een normale manier).
 
Donderdag
Om 16.00 uur vertrokken over het bevroren meer. Wonderlijke natuur, de stilte van het ijs, de blauwe lucht en de zon die tegelijkertijd je vriend en vijand is. Ze schijnt onverbiddelijk en zelfs met factor 50 voel je ze hevig branden. Met een slede van ongeveer 40 kg hebben we een tiental km afgelegd. Iedereen moet aanpassen, de eerste stappen op de langlaufski’s met een slede achter je, het juiste ritme vinden is niet vanzelfsprekend. We stoppen geregeld om jassen uit te spelen. Het vinden van de juiste lichaamstemperatuur bij deze omstandigheden is niet gemakkelijk. Zweten is uit den boze, koud hebben evenmin.
 
Vrijdag (tweede dag op het ijs)
De tentverdeling is ondertussen ook gemaakt: Annemie en Florence, Serge en Rose, Randi en Trish, Diederd en Nico, Jo en Brian, Katelijne en Lisa, en dan Peter, Mikkel en Denies.
Iedereen kent kleine ongemakken: voeten die lijden onder hun eerste zware dagen, maag en darmen die protesteren vanwege de voeding, hoofdpijn vanwege te weinig drank of te weinig de zonnebril opzetten.
Vandaag hebben een viertal km afgelegd en staan aan de voet van de gletsjer. We staan op een goddelijke plek: schoonheid vooraleer we morgen aan een superzware dag beginnen: opstaan om 4.00 u en dan met de sledes een steil hoogteverschil van 400 m overbruggen. Het zal ons 5 tot 7 uur zware arbeid kosten. De zwaarste dag van de expeditie. Het is de route door het crevasse-gebied maar gevaarlijk is het niet. Het heeft immens gesneeuwd, het hoogste record van gevallen sneeuw sedert 25 jaar. Dat maakt de overgangsroute van land naar de top van de gletsjer minder gevaarlijk, maar het blijft een loodzware opgave om met de sledes boven te raken. De honden zullen de tocht tweemaal
moeten ondernemen om alle bagage boven te krijgen. En voor deze opdracht hebben ze zelfs een vierde hondenteam ingezet.
 
Zaterdagochtend bij het ontbijt in België: het uur dat we ons te pletter zwoegen in de vroege ochtenduren ( hier is het vier uur vroeger). We vertrekken vroeg omdat de koude betere sneeuwcondities geeft. De kans is groot dat we morgen aan België denken en ons afvragen: "Waarom op expeditie naar Groenland?"

UPDATE

Het “Circle 66” team heeft de laatste 26 uur in de tent doorgebracht wegens zware poolstorm.  Ziehier het bericht dat Katelijne op het antwoordapparaat vandaag rond 12 uur heeft ingesproken:
 

"We komen net vanuit een storm, we hebben 26 uren in onze tent vastgezeten, de zogenaamde Pitoraq winden, de zwaarste winden op deze aardbol.  Iedereen maakt het momenteel heel goed, we zijn volop alles terug aan het uitgraven, we proberen onze zaken een klein beetje te drogen, de hemel is nu blauw en het is windstil, iedereen is er met een slapeloze nacht van afgekomen want 26 uren in een kleine tent is natuurlijk niet zo comfortabel, maar voor de rest is alles oké".
 

Gevonden op Internet :
Pitoraq stormen zijn zware poolstormen die vooral voorkomen in de oostelijke zone van Groenland, en in de periode april-mei is de kans op deze stormen het kleinst.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2008
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 24 jan 2022
Marc Sluys | 21 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022

archief