“Red Huizingen en Lot”: BEERSEL - “Met onze suggesties van 2004 werd geen rekening gehouden"

C21

“Red Huizingen en Lot”: BEERSEL - “Met onze suggesties van 2004 werd geen rekening gehouden"

Editiepajot_beersel_basteleurs_foto_merckx
Dirk Basteleurs toont de dam die veel onheil heeft voorkomen. - Foto © Felix Merckx
 

Inwoners uit de onmiddellijke omgeving van de Molenbeek in Lot zijn alles behalve tevreden. Zij vinden dat het gemeentebestuur van Beersel de deelgemeente Lot links laat liggen.

 In 2004 werd er een actiecomité ‘Red Huizingen en Lot’ opgericht en zij gaven tips aan het gemeentebestuur.
 
Dirk Basteleurs: “Na de enorme wateroverlast in 2002, 2004 en 2006    toen de Molenbeek opnieuw buiten haar oevers was getreden in de Guido Gezellestraat, hebben we telkens zwaar gereageerd naar het gemeentebestuur toe. In onze divers artikels die we toen gepubliceerd hebben en de verschillende brieven en e-mails die we toen aan het college van burgemeester en schepenen hebben toegezonden , hebben we verschillende zeer waardevolle suggesties gedaan waarvan sommigen van structurele aard, en die dringend zouden moeten uitgevoerd worden om in de toekomst nog erger onheil te vermijden , intussen werd er niks gedaan, behalve onze suggestie om een dam aan te leggen van 40 à 50 cm hoog over een lengte van 400 meter langsheen de Guido Gezellestraat”.
 
Door deze dam (gemaakt in 2004) is de weide tussen deze straat en Siemens een echt water -opvangbekken geworden bij overstroming, en heeft intussen ook zijn nut bewezen. Van al de andere suggesties werd niets uitgevoerd.
 
Dirk Basteleurs: “ Dit geeft ons hoe langer hoe meer de indruk dat het huidige gemeentebestuur Lot laat links liggen en er geen geld meer wil tegenaan gooien om deze gemeente te verbeteren of te verfraaien, waar is de tijd van Renaat Van Elslande ..... toen Lot een stadje op den buiten was”
 
Dirk Basteleurs ergert zich vooral aan het feit dat de de Molenbeek sinds 27 jaar niet meer uitgebaggerd werd. Volgens hem ligt daar meer dan 1 meter slib in. De Molenbeek is een onbevaarbare waterloop van categorie 2 en de bevoegdheid hiervan ligt bij de provincie. Moest het slib weg zijn, zou de opvangcapaciteit aanzienlijk kunnen verhogen.
 
 
“Het is dank zij de inzet van een 40-tal buren van Terlaak, Dewildestraat, Springaelstraat, Breedveld enz... dat we er opnieuw in geslaagd zijn om het water tegen te houden met een dam van zandzakjes, was dit niet gebeurd, dan zou gans het Lotse centrum onder water gelopen zijn, de gevolgen zouden catastrofaal geweest zijn , zie maar in de wijk over de vaart te Lot”, zegt Dirk Basteleurs.
 
SUGGESTIES
Zo werd in de jaren ’80 ondermeer gevraagd om wachtbekken uit te diepen en de grote bedrijven te verplichten om een eigen opvangbekken te maken. Verder vroeg men voldoende waterpompen te plaatsen op de Molenbeek en het gebarit van deze beek en de Zenne te verbreden.
Er werd ook gevraagd of er langsheen het traject van de Molenbeek geen bijkomende water – opvangbekkens konden bijgemaakt worden, om het water van St. Genesius- Rode op te vangen en nadien te lossen per graviteit.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 nov 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief