BEERSEL - Installatie kindergemeenteraad

C21

BEERSEL - Installatie kindergemeenteraad

Editiepajot_bart_devill__kindergemeenteraad_2010
Foto © Bart Devillé
 

In de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis Rondenbos in Alsemberg werd de nieuwe kindergemeenteraad 2011 geïnstalleerd.

Over de verschillende netten ( gemeentelijk-, vrij – en gemeenschapsonderwijs) heen werden in de basisscholen van Beersel op 15 december verkiezingen gehouden. Ook het buitengewoon onderwijs (BULO Sint-Victor) neemt deel. Alle scholen kregen drie plaatsen om in te vullen, samen 27 zitjes. Verkiezingen in de verschillende scholen zorgen voor een eerlijke invulling van die 3 zetels.
Tijdens de installatievergadering legden de kinderen in aanwezigheid van de (grote) burgemeester Hugo Casaer en zijn schepenen hun eed af als kindergemeenteraadslid.. Die nieuwe kinderraadsleden kozen dan per school één kinderschepen. Uit alle kinderschepen werd nadien de nieuwe kinderburgemeester gekozen. De geïnteresseerde kinderen konden zichzelf kort en bondig voorstellen en de anderen vertellen waarom hij of zij kinderschepen of kinderburgemeester wilde worden.
De nieuwe kinderburgemeester werd Marie De Cort van de Gemeentelijke Basisschool Dworp. Kinderschepen werden Tine Renders(GBS Alsemberg), Prince Kabangu(GBS Huizingen), Gerben Wilmus(GBS Lot), Inès Marcel(VBS Alsemberg), William De Deyn(VBS Beersel), Warre Theys(VBS Dworp), Alex Matilla Lancho(BuLo Alsemberg) en Myrddin Berghmans(De Boomhut).
Het kindercollege komt van nu af één keer per maand samen. De kindergemeenteraad komt een drietal keer per jaar samen .
Hugo Vandaele, die de kindergemeenteraad als schepen binnen zijn takenpakket heeft draagt de kindergemeenteraad een warm hart toe. Hij maakt er een punt van om op geen enkele zitting te ontbreken.
De kindergemeenteraad van Beersel is niet politiek getint. Politieke thema’s komen dan ook niet aan bod. Toch worden de kinderen geleerd hoe een democratie echt werkt en hoe verkiezingen verlopen. Dat is in deze tijden al geen gemakkelijke opdracht…)Het is altijd een stuk leuker om campagne te voeren of verkiezingen te organiseren waarmee daarna daadwerkelijk iets gedaan wordt.
De nieuwe kindergemeenteraad vertrekt altijd van een wit blad. Samen overleggen de kinderraadsleden, kinderschepenen en kinderburgemeester hoe ze dat jaar het leven van kinderen die in Beersel wonen en / of er school lopen zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Natuurlijk doen ze dat niet vanuit hun naam maar wel vanuit de schoolbevolking die ze vertegenwoordigen. Vaak brengen ze thema’s mee die in de leerlingenraad van hun school aan bod komen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 dec 2010
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief