BEERSEL - Papierfabriek Huizingen krijgt facelift

C21

BEERSEL - Papierfabriek Huizingen krijgt facelift

Huizingen_cattala_site_

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant liet een masterplan uitwerken om de oude site van de papierfabrieken in Huizingen om te vormen tot een KMO-bedrijvenzone.

Er is ruimte voor een 20-tal nieuwkomers, goed voor een 300-tal arbeidsplaatsen. De POM Vlaams-Brabant kiest voor een economische ontwikkeling gericht op meer kleinschalige bedrijfsactiviteiten. Het bedrijventerrein zal een goede aansluiting krijgen op het openbaar vervoer.
 
De geconverteerde site zal bestaan uit twee zones: de kmo-zone met bouwrijpe terreinen en een erfgoedcluster van zes te renoveren gebouwen. Het gemeentebestuur van Beersel en de POM Vlaams-Brabant zoeken voor deze historische gebouwen een marktgerichte bestemming om het geheel op een financieel haalbare manier te exploiteren.
 
 
SLOPEN
De sloop van de waardeloze gebouwen wordt in 2011 uitgevoerd. De aanleg van de terreininfrastructuur, zoals wegen, parkings, wadi's en wachtbekkens, is gepland voor 2012. De eerste bouwkavels en cultuurhistorische gebouwen zullen begin 2013 beschikbaar zijn en op de markt worden gebracht.
 
De herwaardering van het omligggende parkgebied wordt ingepast in het landinrichtings- en natuurontwikkelingsproject van 'het Land van Teirlinck'. De Molenbeek, die de site nu ondergronds doorkruist, zal terug in open bedding worden aangelegd. Dit gebeurt in overleg met de Vlaamse Landmaatschappij.
 
 
De site is een belangrijke getuige van de industriële papierproductie in de zuidelijke Zennevallei. In de Middeleeuwen stond er op deze plaats een houten burcht met slotgracht. De vijvers van de burcht werden gevoed door de Molenbeek. Ernaast lag een watermolen, die in de 16de eeuw werd omgevormd tot papiermolen. Gedurende 450 jaar werd er onafgebroken papier geproduceerd, tot de stopzetting van de activiteiten in 2003.
 
 "Het project van de POM Vlaams-Brabant wordt gesubsidieerd op basis van ons subsidiereglement voor de financiering van projecten inzake bedrijfsvestiging en krijgt 297.000 euro", zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie. "Europese cohesiemiddelen geven op hun beurt een impuls aan de reconversie van de erfgoedcluster. het gaat om een bedrag van 248.250 euro" voegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Europa, toe.
 
Ook de inbreng van de Vlaamse overheid bij de verwerving, de sloop en de herinrichting van de site is aanzienlijk.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 dec 2010
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief