HORAL reikt in BEERSEL eerste Lambic Award uit aan brouwmeester Edgar Winderickx

C21

HORAL reikt in BEERSEL eerste Lambic Award uit aan brouwmeester Edgar Winderickx

Beersel_horal_debelder_winderickx
Armand Debelder overhandigt de award aan mevrouw Winderickx. - Foto's © Marc Sluys
 
Beersel_horal_winderickx_1
Foto's © Marc Sluys
Beersel_mevr_winderickx_
Foto's © Marc Sluys
Beersel_horal_brouwers_winderickx
Horal samen met de familie Winderickx. - Foto © Marc Sluys
 

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) reikte donderdagavond in bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg (Beersel) de Lambic Award uit aan Edgar Winderickx (84). Het is de eerste keer dat de raad van bestuur van de brouwersvereniging van het Pajottenland en de Zennevallei deze onderscheiding toekent. De Lambic Award wordt toegekend aan een persoon, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt met betrekking tot de promotie en verdediging van de belangen van de sector van traditionele lambiekbieren.

Edgar Winderickx is de laatste brouwer van de beroemde brouwersfamilie, die reeds in 1795 in Dworp (Beersel) actief was. In 1948 behaalde Edgar het diploma van brouwingenieur aan Sint-Lieven te Gent. Na enkele jaren in het buitenland te hebben gewerkt, volgde hij in 1956 zijn vader op als brouwmeester. Helaas diende de brouwerij in 1965 haar deuren te sluiten. Edgar was een groot voorvechter van het Geuze-besluit, het Koninklijk Besluit van 20 mei 1965, dat de basis werd voor de huidige bescherming van geuze en kriek. Hij werd succesvol uitbater van o.a. restaurant Terborght en Ter Cammen (beide in Dworp).
Armand De Belder, voorzitter van de Hoge Raad, legt uit waarom de Lambic Award aan Edgar Winderickx werd toegekend: “Edgar Winderickx heeft in de jaren zeventig zeer veel inspanningen geleverd om de zieltogende geuzewereld te redden. Hij deed opmerkelijk geschiedkundig onderzoek naar de lambiekwereld en de molenindustrie in de Zennevallei. Hij legt altijd een grote bereidheid aan de dag om de nog actieve lambiekbrouwers en geuzestekers te helpen met informatie en documentatie. Op Edgars steun kan altijd gerekend worden. Samen met hem delen wij het heuglijke feit van de heropleving van lambiek en oude geuze”.
De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt alle geuzeproducenten van Vlaams-Brabant. Op dit ogenblik maken 10 brouwerijen en stekerijen deel uit van de Hoge Raad: Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel) en Timmermans (Itterbeek). De brouwersvereniging promoot ambachtelijke lambiekbieren (oude geuze en oude kriek) en onderneemt tevens stappen betreffende de bescherming van deze bieren. www.horal.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2011
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief