BEERSEL - Gaston Borremans kweekt Shetland pony's

C21

BEERSEL - Gaston Borremans kweekt Shetland pony's

Editiepajot_bart_devill__ponny_s
Foto © Bart Devillé
 

De meeste hobbykwekers houden zich bezig met kanarievogels en parkieten, duiven, kippen en konijnen. Gaston Borremans uit Beersel kweekt Shetland pony's. De Shetlandpony is afkomstig uit Schotland. Het is het kleinste ras pony’s (de falabella is een nog kleiner paardenras, maar wordt niet als pony bestempeld).

Gaston Borremans (82j) baatte met zijn Jeanine 40 jaar een beenhouwerij uit op de Ukkelsesteenweg in Beersel…. “Zowat 50 jaar geleden was ik met mijn zoon in Ronse en aan een cafeetje op een berg stonden een tiental pony’s waar de kinderen voor 5 Belgische frank een toertje mochten mee doen….”
 
En het gevolg liet zich raden, om van het gezaag van zijn zoon verlost te zijn kocht Gaston een veulen. Even later wist hij op de kermis in Dworp een hengst aan de haak te slaan die niet kon wennen aan het rondjes maken op de paardenmolen en Gaston was verloren. Het kweken kon beginnen. Die hobby van toen is vandaag nog steeds zijn voornaamste bezigheid…..
“Vandaag heb ik nog steeds een tiental Shetlanders, jaren waren dit er toch meer dan twintig. Maar ja, een mens wordt ook wat ouder. En ik wil dat ze zo goed mogelijk verzorgd worden. Ze moeten van dichtbij in het oog gehouden worden om de kweek tot een goed einde te brengen, hun poten moeten verzorgd worden en uiteraard moeten zij steeds over voldoende voedsel kunnen beschikken. “
 
Sinds de jaren ’60 bestaat er ook een stamboek en ze moeten dan ook regelmatig worden gekeurd. Vroeger nam Gaston ook regelmatig deel aan wedstrijden en kwam met zijn Shetlanders naar de jaarmarkt van Beersel.
“Vandaag heb ik er de tijd niet meer voor, ook al omdat onze vrije momenten besteed worden aan de opvang van ons achterkleinkind. En dit is toch veel belangrijker! “
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jan 2012
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief